RegelMaat

Article

Constitutionele toetsing aan sociale grondrechten

Een nieuwe dageraad voor het grondrecht van de bestaanszekerheid?

Trefwoorden verzorgingsstaat, rechterlijke toetsing, artikel 20 Grondwet, EVRM
Auteurs G.J. Vonk
DOI
Auteursinformatie

G.J. Vonk
Prof. dr. G.J. (Gijsbert) Vonk is hoogleraar socialezekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar sociale grondrechten (parttime) aan Maastricht University.
  • Samenvatting

      Sociale grondrechten hebben in Nederland moeite om tot bloei te komen, zowel in de rechtspraktijk als in de rechtsleer. Dit geldt eveneens voor het grondrecht van de bestaanszekerheid zoals vervat in artikel 20 van de Grondwet (Gw), dat kan worden beschouwd als het kernartikel van de presterende overheid in de verzorgingsstaat. Artikel 20 Gw vormt momenteel geen ijkpunt voor een inhoudelijke dialoog tussen de staatsmachten. Aanvaarding van constitutioneel toetsingsrecht kan een bijdrage leveren aan de doorbreking van dit ‘disconnect’. Want zolang de rechter niet gedwongen wordt tot inhoudelijke oordeelsvorming, blijft de betekenis van het grondrecht van de bestaanszekerheid in de sterren geschreven, zodat er vervolgens evenmin voor de wetgever een prikkel bestaat om zich op dit grondrecht te oriënteren. Zo bezien wordt met het kabinetsstandpunt dat sociale grondrechten zich niet lenen voor constitutionele toetsing een historische kans gemist om artikel 20 Gw uit zijn slaapstand te halen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.