RegelMaat

Legislation

Recht zonder ziel: de verhouding tussen wetgeving en digitalisering

Auteurs F.J. van Ommeren
DOI
Auteursinformatie

F.J. van Ommeren
Prof. mr. F.J. (Frank) van Ommeren is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en redacteur van RegelMaat.
  • Samenvatting

      Deze bijdrage vertrekt bij de constatering van onder anderen Maxim Februari dat de tot in de haarvaten van de samenleving doordringende digitalisering tot ‘het einde van het recht’ leidt. De auteur betoogt dat dit doemdenken te ver gaat, maar dat digitalisering wel leidt tot wat we zouden kunnen noemen ‘de ontzieling van het recht’: het recht wordt steeds onpersoonlijker, de gemeenschap verdwijnt uit het rechtssysteem. Een van de oplossingsrichtingen is een sterkere brug te slaan tussen de werelden van wetgeving en digitale techniek, waarvoor recentelijk een methode is ontwikkeld. Een geheel andere oplossingsrichting is de constitutionalisering van bigtechbedrijven.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.