Tijdschrift over Cultuur & Criminaliteit

Discussion

Plaatsen van terreur, mensenrechten en nationale identiteit

Auteurs Frank van Vree
DOI
Auteursinformatie

Frank van Vree
Frank van Vree is research fellow aan het Moritz Stern Institut in Göttingen en em. hoogleraar Geschiedenis van Oorlog, Conflict en Herinnering aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder was hij o.a. directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust & Genocidestudies, decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen en hoogleraar Mediastudies aan de UvA, bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en visiting scholar aan New York University. f.van.vree@niod.knaw.nl
  • Samenvatting

      This essay analyses the global rise and various meanings of musealised prisons and torture centres. As sites of memory, they refer to painful, often gruesome episodes from the past. They use the same museum grammar, the roots of which can be traced back to the musealisation of Nazi concentration and extermination camps, in particular Majdanek at the end of the Second World War. Further research shows that despite the similarities in form, the meaning of all these memorial sites may vary widely. In a country like Argentina, these sites of terror are primarily symbols of crimes against humanity and human rights violations, while in the Baltic States and Hungary, among others, they primarily refer to a national victimhood; as theatres of remembrance, they are a source of national identity. The study of such places can give us a lot of insight into the political relations within, but also between countries.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.