Te_1874-1681_2023_024_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2009 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Wat u mij (successierechtelijk) heeft geadviseerd

Trefwoorden ‘Wet’ schenk- en erfbelasting, ‘schijf van vijf’ der estate planning, successierechtelijke ficties, doelvermogens, defiscalisatie
Auteurs Prof. dr. B.M.E.M. Schols
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteur bespreekt naar aanleiding van een nota van de staatssecretaris van Financiën De Jager van 24 oktober 2008 de stand van zaken met betrekking tot het voorbereiden van het wetsvoorstel ‘Schenk- en erfbelasting’, waarmee modernisering van de huidige Successiewet 1956 beoogd wordt. Hij doet dit aan de hand van de ‘schijf van vijf’ der estate planning (huwelijkse voorwaarden, schenking, testament, pensioen en levensverzekering, internationaal). Hij betrekt daarbij ook de input die het publiek heeft gegeven via een speciaal daarvoor in het leven geroepen website.


Prof. dr. B.M.E.M. Schols
Prof. dr. Bernard M.E.M. Schols is hoogleraar Centrum voor Notarieel Recht RU Nijmegen (e-mail b.schols@ru.nl), tevens is hij verbonden aan ScholsBurgerhartSchols te Nijmegen.
Artikel

De boedelbeschrijving

Trefwoorden boedelbeschrijving, boedelafwikkeling, wettelijke vereffening, notaris, kantonrechter
Auteurs Mr. J.L.D.J. Maasland
SamenvattingAuteursinformatie

    De boedelbeschrijving is een rechtsfiguur die in de boedelpraktijk vaak voorkomt. De verplichting tot het opstellen van een boedelbeschrijving vloeit voort uit de wet of uit een bevel door de kantonrechter. In deze bijdrage wordt de rechtsfiguur boedelbeschrijving uitvoerig beschreven, waarbij onder meer wordt ingegaan op de voorgeschreven inhoud en vorm van de beschrijving. De conclusie is dat de boedelbeschrijving een belangrijk middel is om bij de afwikkeling van een nalatenschap de omvang en samenstelling van het te verdelen vermogen te bepalen.


Mr. J.L.D.J. Maasland
Mr. J.L.D.J. Maasland is kandidaat-notaris bij Van Heeswijk Notarissen te Rotterdam (e-mail: dirk-jan.maasland@vhnv.nl).
Jurisprudentie

De overdracht van een onverdeeld aandeel

Trefwoorden gemeenschap, onverdeeld aandeel, deelgenoten
Auteurs Prof. mr. E.A.A. Luijten en Mw. prof. mr. W.R. Meijer
SamenvattingAuteursinformatie

    De overdracht van een onverdeeld aandeel in een tot een nalatenschap of een huwelijksgemeenschap behorend goed lijkt onmogelijk door het bepaalde in artikel 3:190 BW. In de praktijk valt dit echter mee, gezien de in de rechtspraak aangenomen uitzonderingen. Het wordt steeds moeilijker de vraag te beantwoorden welke reikwijdte artikel 3:190 BW nog heeft.


Prof. mr. E.A.A. Luijten
Prof. mr. E.A.A. Luijten is emeritus hoogleraar aan de RU Nijmegen.

Mw. prof. mr. W.R. Meijer
Mw. prof. mr. W.R. Meijer is hoogleraar privaatrecht aan de OU Nederland te Heerlen.
Jurisprudentie

Het begrip ‘ziekte’ in het testamentaire erfrecht en wat dies meer zij

Trefwoorden uiterste wilsbeschikking, verboden beschikking, ziekte, vernietiging, uitlegging
Auteurs Mr. W. Breemhaar
SamenvattingAuteursinformatie

    Besproken wordt de uitleg die Hof Den Haag 23 december 2008, LJN BG 8148, aan het begrip ‘ziekte’ in artikel 4:953 lid 1 (oud) BW heeft gegeven. Deze bepaling is teruggekeerd in artikel 4:59 lid 1 BW, zodat het arrest ook van betekenis is voor het huidige erfrecht. Naar aanleiding daarvan worden ook de vernietiging van een uit dien hoofde vernietigbare uiterste wilsbeschikking naar huidig erfrecht en de uitleggingsperikelen die daarmee verbonden kunnen zijn, behandeld.


Mr. W. Breemhaar
Mr. W. Breemhaar is vice-president van het Gerechtshof Leeuwarden (e-mail: w.breemhaar@rechtspraak.nl).