Te_1874-1681_2023_024_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2010 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Van dubbele jubelschenking tot fiscale boktor in de eigen woning

Trefwoorden schenk- en erfbelasting, Uitvoeringsregeling schenk- en erfbelasting, amendementen, eigenwoningschenking
Auteurs Prof. mr. B.M.E.M. Schols
SamenvattingAuteursinformatie

    Sinds 1 januari 2010 leeft Nederland (na 150 jaar) onder de vigeur van de herziene successiewetgeving, oftewel in modern Nederlands: de schenk- en erfbelasting.


Prof. mr. B.M.E.M. Schols
Prof. mr. B.M.E.M. Schols is hoogleraar bij het Centrum voor Notarieel Recht aan de RU Nijmegen (e-mail: b.schols@ru.nl) en hij is tevens verbonden aan ScholsBurgerhartSchols te Nijmegen.
Artikel

De schenking onder opschortende voorwaarde in het licht van de vernieuwde Successiewet 1956

Trefwoorden opschortende voorwaarde, Successiewet 1956, internationale consequenties, overgangsrecht
Auteurs Prof. dr. F. Sonneveldt en mw. mr. drs. B.B.A. de Kroon LL.M
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 1 januari jl. is de herziene Successiewet 1956 (hierna: SW 1956) in werking getreden. Een van de onderwerpen waarvoor in de herziene wet een geheel nieuwe benadering geldt, betreft schenkingen onder opschortende voorwaarde. Op verzoek van de redactie bespreken wij in deze bijdrage de gevolgen van de herziene wet ten aanzien van dergelijke schenkingen. Daarbij besteden wij in het bijzonder aandacht aan de mogelijke consequenties die de vernieuwde wetgeving met zich meebrengt voor internationale casusposities.


Prof. dr. F. Sonneveldt
Prof. dr. F. Sonneveldt is partner/aandeelhouder Mazars Paardekooper Hoffman N.V. te Rotterdam, hoogleraar Successiewet en Estate Planning aan de Universiteit van Leiden en bijzonder hoogleraar Successiewet en Estate Planning aan de Universiteit van Utrecht (e-mail: frans.sonneveldt@mazars.nl).

mw. mr. drs. B.B.A. de Kroon LL.M
Mw. mr. drs. B.B.A. de Kroon LL.M is estate planner bij Mazars Paardekooper Hoffman N.V. te Rotterdam en docent Successiewet en Estate Planning aan de Universiteit van Leiden (e-mail: bianca.dekroon@mazars.nl).
Artikel

Civielrechtelijke uitleg of fiscale pech?

Trefwoorden uitleg, Successiewet, overgangsrecht, Rb. Haarlem 12 juni 2009, Besluit van de staatssecretaris van Financiën van 19 februari 2007, nr. CPP2006/1969M
Auteurs Mw. mr. L.A.G.M. van der Geld
SamenvattingAuteursinformatie

    Per 1 januari 2010 is de Successiewet 1956 ingrijpend gewijzigd. Het overgangsrecht is zeer beperkt. Wat betekent dit voor uiterste wilsbeschikkingen met een ‘fiscaal oogmerk’ die voor die datum zijn gemaakt? Uitleg biedt dan niet altijd de helpende hand. De redactie van de uiterste wilsbeschikking is van groot belang.


Mw. mr. L.A.G.M. van der Geld
Mw. mr. L.A.G.M. van der Geld is juridisch adviseur van Netwerk Notarissen, kandidaat-notaris en docent bij het Centrum voor Notarieel Recht aan de RU Nijmegen.
Artikel

Rentebepalingen in de gewijzigde Successiewet 1956

Trefwoorden rentebepalingen, samengestelde rente, direct opeisbare lening, testamentaire rente, fictieve schenking, aangiftetermijn
Auteurs Mw. mr. K.M.L.L. van de Ven
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteur bespreekt de rentebepalingen in de gewijzigde Successiewet 1956. Bestaande testamenten zullen in verband met de wijzigingen moeten worden aangepast om gecompliceerde berekeningen bij successieaangiften te voorkomen. Laagrentende of renteloze leningen moeten op korte termijn eveneens worden aangepast teneinde een fictieve schenking te voorkomen.


Mw. mr. K.M.L.L. van de Ven
Mw. mr. K.M.L.L. van de Ven is docent belastingrecht aan de Universiteit Maastricht en tevens kandidaat-notaris bij Metis notarissen.
Jurisprudentie

Een vaststellingsovereenkomst met de fiscus, vriezen of dooien?

Trefwoorden vaststellingsovereenkomst, successierecht, waarde van de woning, ouderlijke boedelverdeling
Auteurs Prof. mr. E.A.A. Luijten en mw. prof. mr. W.R. Meijer
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteurs bespreken een arrest van de Hoge Raad (HR 25 september 2009, LJN BI1127) over de rechtsgevolgen van een vaststellingsovereenkomst tussen belanghebbenden en de Belastingdienst.


Prof. mr. E.A.A. Luijten
Prof. mr. E.A.A. Luijten is emeritus hoogleraar aan de RU Nijmegen.

mw. prof. mr. W.R. Meijer
Mw. prof. mr. Meijer is hoogleraar privaatrecht aan de OU Nederland te Heerlen.