Te_1874-1681_2023_024_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2010 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Vruchtgebruik met vervreemdings- en verteringsbevoegdheid

Trefwoorden vruchtgebruiktestament, vervreemdings- en verteringsbevoegdheid, schenk- en erfbelasting, inkomstenbelasting, waardering
Auteurs Mr. J.L.D.J. Maasland
SamenvattingAuteursinformatie

    In tegenstelling tot het klassieke vruchtgebruik, dat primair is gericht op instandhouding van het vermogen, wordt in de testamentenpraktijk steeds vaker vruchtgebruik met vervreemdings- en verteringsbevoegdheid geadviseerd en toegepast. Deze bijdrage bevat een civielrechtelijke analyse van vruchtgebruik met vervreemdings- en verteringsbevoegdheid, waarbij de grenzen van de verteringsbevoegdheid worden verkend en ingegaan wordt op de verhouding tussen verteringsbevoegdheid en de zorg van een goed vruchtgebruiker. Ook wordt in de bijdrage ingegaan op een aantal fiscale aspecten, te weten de waardering van vruchtgebruik met verteringsbevoegdheid voor zowel de schenk- en erfbelasting als de inkomstenbelasting en de betaling van de door vruchtgebruiker en hoofdgerechtigden verschuldigde belasting.


Mr. J.L.D.J. Maasland
Mr. J.L.D.J. Maasland is kandidaat-notaris bij Greenille te Rotterdam (djmaasland@greenille.nl).
Artikel

Analogische wetstoepassing en overgangsrecht met betrekking tot artikel 4:52 BW

Trefwoorden uiterste wilsbeschikking, echtgenoot, aanstaande echtgenoot, scheiding van tafel en bed, echtscheiding, vervallen van een uiterste wilsbeschikking
Auteurs Mr. W. Breemhaar
SamenvattingAuteursinformatie

    Er is geen plaats voor analogische toepassing van artikel 4:52 BW, dat bepaalt dat een ten behoeve van een echtgenoot of aanstaande echtgenoot gemaakte uiterste wilsbeschikking vervalt door een daarna ingetreden echtscheiding of scheiding van tafel en bed. Evenmin is plaats voor toepassing van deze bepaling op dergelijke, onder het oude recht gemaakte beschikkingen van een erflater die onder het huidige recht overlijdt.


Mr. W. Breemhaar
Mr. W. Breemhaar is vice-president van het Gerechtshof Leeuwarden.
Jurisprudentie

De uitleg van een polis levensverzekering en de erfrechtelijke gevolgen daarvan

Trefwoorden levensverzekering, Begunstiging, leer van het eigen recht, leer van het afgeleide recht
Auteurs Prof. mr. E.A.A. Luijten en mw. prof. mr. W.R. Meijer
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt een vonnis van de Rechtbank Utrecht besproken, waarbij de bekende vraag werd beantwoord of een uitkering levensverzekering de nalatenschap van de erflater op wiens leven de verzekering was gesloten, passeert of dat de derde die als begunstigde is aangewezen, een eigen recht op de uitkering heeft.


Prof. mr. E.A.A. Luijten
Prof. mr. E.A.A. Luijten is emeritus hoogleraar aan de RU Nijmegen.

mw. prof. mr. W.R. Meijer
Mw. prof. mr. Meijer is hoogleraar privaatrecht aan de OU Nederland te Heerlen.