Te_1874-1681_2023_024_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2010 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

De Europese verklaring van erfrecht

Trefwoorden internationaal erfrecht/IPR-erfrecht, Europese Erfrechtverordening, (Europese) verklaring van erfrecht, afwikkeling nalatenschappen
Auteurs Mr. J.G. Knot
SamenvattingAuteursinformatie

    De op handen zijnde Europese Erfrechtverordening introduceert onder meer een Europese verklaring van erfrecht. Doel daarvan is de grensoverschrijdende boedelafwikkeling binnen de EU sneller en efficiënter te kunnen doen plaatsvinden. In deze bijdrage wordt aan de hand van het thans voorliggende voorstel uitgebreid stilgestaan bij de behoefte aan een dergelijke verklaring, de procedurele gang van zaken, alsmede de inhoud en de rechtsgevolgen van de verklaring. De conclusie luidt dat de komst van een Europese erfrechtverklaring positief moet worden gewaardeerd, maar dat het huidige voorstel op diverse punten aanscherping en verduidelijking behoeft.


Mr. J.G. Knot
Universitair docent internationaal privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en wetenschappelijk adviseur bij PlasBossinade te Groningen; j.g.knot@rug.nl.
Artikel

Enkele aspecten van het vruchtgebruiktestament in 2010

Trefwoorden vruchtgebruiklegaat, aanmerkelijk belangaandelen, doorschuifregeling, afgifte legaat, eigen woning, blote eigendom, WOZ-waarde
Auteurs Mr. K.M.L.L. van de Ven
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteur bespreekt het vruchtgebruiktestament en gaat daarbij in op een aantal wijzigingen die in 2009 en 2010 in de Successiewet 1956 en in de Wet IB 2001 zijn doorgevoerd en die voor de uitvoering van dergelijke testamenten van belang zijn.


Mr. K.M.L.L. van de Ven
Mr. K.M.L.L. van de Ven is docent belastingrecht aan de Universiteit Maastricht en is tevens werkzaam als kandidaat-notaris bij Metis Notarissen Maastricht Airport.
Jurisprudentie

De onzekere datum van overlijden

Trefwoorden erfrecht, onderbewindstelling/bewind, Volmacht, Overdracht
Auteurs Prof. mr. E.A.A. Luijten en mw. prof. mr. W.R. Meijer
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt een uitspraak besproken die handelt over een onderbewindstelling van het vermogen van de rechthebbende in de zin van artikel 1:431 BW, waarbij de bewindvoerder een onder zijn bewind vallende onroerende zaak verkoopt, terwijl de rechthebbende vóór de levering overlijdt.


Prof. mr. E.A.A. Luijten
Prof. mr. E.A.A. Luijten is emeritus hoogleraar aan de RU Nijmegen.

mw. prof. mr. W.R. Meijer
Mw. prof. mr. W.R. Meijer is emeritus hoogleraar aan de Open Universiteit Nederland te Heerlen.