Te_1874-1681_2023_024_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2014 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Enige ontwikkelingen op het terrein van de trust

Trefwoorden irrevocable trust, Afgezonderd Particulier Vermogen, fixed trust, discretionair, doorkijkbelasting, Haags Trustverdrag
Auteurs Mr. K.M.L.L. van de Ven
SamenvattingAuteursinformatie

    Het fiscale regime voor afgezonderde particuliere vermogens is in 2010 ingevoerd voor rechtsfiguren zoals de Anglo-Amerikaanse discretionary trust en de Curaçaose Stichting Particulier Fonds. Drie jaar na de invoering van het APV-regime is dit door de Belastingdienst geëvalueerd en heeft een wijziging in de aanmerkelijkbelangregeling plaatsgevonden. Voor het overgangsrecht met betrekking tot het recht van schenking is rechtspraak gewezen. Verwacht wordt dat er de komende jaren nog verdere ontwikkelingen te zien zullen zijn. In buurland België is in 2013 een regeling in werking getreden die een meldingsplicht inhoudt van buitenlandse vermogensstructuren, waaronder de trust.


Mr. K.M.L.L. van de Ven
Mr. K.M.L.L. van de Ven is docent belastingrecht Maastricht University tevens kandidaat-notaris (Athena Advies en Praktijk).
Artikel

Het recht om vergeten te worden na overlijden

Trefwoorden recht om vergeten te worden, persoonlijkheidsrechten, executele, testament, privacy, doorwerking na overlijden
Auteurs Lucienne van der Geld
SamenvattingAuteursinformatie

    In het ontwerp van de algemene verordening gegevensbescherming staat in artikel 17 het recht om vergeten te worden. Op 13 mei 2014 deed het Hof van Justitie van de Europese Unie een uitspraak waardoor Google verplicht is persoonlijke informatie van een Spaanse staatsburger te verwijderen uit de zoekresultaten. De auteur vraagt zich af of het vergeetrecht doorwerkt na overlijden, waardoor de erfgenamen het recht namens erflater kunnen uitoefenen. Bij een bevestigend antwoord kan er bij testament over worden beschikt. Naast het vergeetrecht zijn er andere uit grondrechten voortvloeiende persoonlijkheidsrechten waarvan de Rechtbank Overijssel recent oordeelde dat de uitoefening daarvan aan de executeur kan worden toegekend.


Lucienne van der Geld
Mr. L.A.G.M. van der Geld is juridisch directeur van Netwerk Notarissen, kandidaat-notaris en als docent verbonden aan het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Artikel

De strijd om de dierenwinkel

Trefwoorden beneficiaire aanvaarding, vereffening, vereffenaar, schulden van de nalatenschap
Auteurs Prof. Mr E.A.A. Luijten en Prof. Mr W.R. Meijer
SamenvattingAuteursinformatie

    Wanneer de erfgenamen de nalatenschap van de erflater beneficiair aanvaard hebben, dient deze te worden vereffend. Alle erfgenamen zijn in principe vereffenaar; onder omstandigheden kan de kantonrechter een buitenstaander tot vereffenaar benoemen. De vraag is wanneer dat zinvol is.


Prof. Mr E.A.A. Luijten
Prof. mr. E.A.A. Luijten is emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Prof. Mr W.R. Meijer
Prof. mr. W.R. Meijer is emeritus hoogleraar aan de Open Universiteit Nederland te Heerlen.
Jurisprudentie

Jurisprudentieoverzicht

Auteurs E.M.A. van Amersfoort
Auteursinformatie

E.M.A. van Amersfoort
Rubriek verzorgd door Netwerk Notarissen onder verantwoordelijkheid van de hoofdredactie.