Tijdschrift Erfrecht

Article

Het recht om vergeten te worden na overlijden

Trefwoorden recht om vergeten te worden, persoonlijkheidsrechten, executele, testament, privacy, doorwerking na overlijden
Auteurs Lucienne van der Geld
DOI
Auteursinformatie

Lucienne van der Geld
Mr. L.A.G.M. van der Geld is juridisch directeur van Netwerk Notarissen, kandidaat-notaris en als docent verbonden aan het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen.
  • Samenvatting

      In het ontwerp van de algemene verordening gegevensbescherming staat in artikel 17 het recht om vergeten te worden. Op 13 mei 2014 deed het Hof van Justitie van de Europese Unie een uitspraak waardoor Google verplicht is persoonlijke informatie van een Spaanse staatsburger te verwijderen uit de zoekresultaten. De auteur vraagt zich af of het vergeetrecht doorwerkt na overlijden, waardoor de erfgenamen het recht namens erflater kunnen uitoefenen. Bij een bevestigend antwoord kan er bij testament over worden beschikt. Naast het vergeetrecht zijn er andere uit grondrechten voortvloeiende persoonlijkheidsrechten waarvan de Rechtbank Overijssel recent oordeelde dat de uitoefening daarvan aan de executeur kan worden toegekend.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.