Te_1874-1681_2023_024_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2016 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Waardering en de legitieme portie: de consequenties van de verschuiving van een goederenrechtelijke aanspraak naar een verbintenisrechtelijke aanspraak

Trefwoorden legitieme portie, redelijkheid en billijkheid, waardering, verbintenisrechtelijke aanspraak, goederenrechtelijke aanspraak
Auteurs Prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
SamenvattingAuteursinformatie

    De legitieme portie is sinds 2003 van gedaante veranderd. Van goederenrechtelijke aanspraak is zij een vordering in geld geworden. Dit brengt soms als gevolg mee dat de positie van de legitimaris versterkt wordt ten opzichte van de erfgenaam of, omgekeerd, meer dan wenselijk verzwakt. In dit artikel wordt betoogd dat de redelijkheid en billijkheid (art. 6:2 BW) waar nodig een corrigerende werking heeft.


Prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
Prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg is notaris bij Verhees Notarissen in Katwijk en hoogleraar familievermogensrecht aan de Universiteit Leiden.
Artikel

Giften, schenkingen en schenkbelasting. Een rechtsvergelijking met Belgiƫ vanuit Nederlandse optiek

Trefwoorden onherroepelijke schenking/gift, registratierecht, schenkingsrecht, reserve, Vlaams Gewest
Auteurs Mr. dr. K.M.L.L. van de Ven
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt een korte samenvatting gegeven van het proefschrift over de civiel- en fiscaalrechtelijke ontwikkeling van de schenking en de gift in Nederland en Belgiƫ, vanaf de Belgische onafhankelijkheid tot begin 2015.


Mr. dr. K.M.L.L. van de Ven
Mr. dr. K.M.L.L. van de Ven is docent belastingrecht aan de Universiteit Maastricht en tevens werkzaam als kandidaat-notaris bij Athena Advies en Praktijk te Maastricht.
Jurisprudentie

Jurisprudentieoverzicht

Auteurs Mr. E.M.A. van Amersfoort

Mr. E.M.A. van Amersfoort