Te_1874-1681_2023_024_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2022 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Renteverplichtingen tijdens de wettelijke vereffening

Trefwoorden rente, prejudiciële vragen, artikel 4:218 lid 5 BW, uitdelingslijst, fixatiebeginsel
Auteurs Mr. S.R. Baetens
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 17 september 2021 beantwoordde de Hoge Raad de prejudiciële vraag of het faillissementsrechtelijke fixatiebeginsel van artikel 128 Fw via de weg van artikel 4:218 lid 5 BW tijdens de vereffening van een nalatenschap van toepassing is, ontkennend. De Hoge Raad gaat in zijn uitspraak ook in op de wijze waarop renteverplichtingen tijdens de vereffening een rol spelen. De beantwoording van de prejudiciële vragen laat echter nog de nodige onduidelijkheden bestaan. In dit artikel wordt een blik geworpen op een aantal in het oog springende onduidelijkheden en wordt een aantal suggesties gedaan over hoe de vereffenaar met renteverplichtingen tijdens de vereffening zou kunnen omgaan.


Mr. S.R. Baetens
Mr. S.R. Baetens is advocaat bij SCG Advocaten te Eindhoven.
Artikel

Waar een wil is, is een testament

Over de nietigverklaring van een testament in de praktijk

Trefwoorden wils(on)bekwaamheid, uiterste wilsbeschikking, nietig, artikel 3:34 BW
Auteurs Mr. J.Th.M. Diks en Mr. N.M.A. Deckers
SamenvattingAuteursinformatie

    Een testament is nietig als de testateur wilsonbekwaam was ten tijde van het testeren. Dit volgt uit artikel 3:34 BW. De auteurs behandelen de werking van dit artikel. Aan de hand van een casus wordt uiteengezet hoe een gerechtelijke procedure tot nietigverklaring van een testament in zijn werk gaat. Daarbij komen het medisch dossier, stukken en informatie van de notaris, het horen van getuigen en inschakelen van deskundigen aan de orde.


Mr. J.Th.M. Diks
Mr. J.Th.M. Diks is advocaat bij Advocaten Familie- & Erfrecht te Eindhoven en docent bij diverse opleidingsinstellingen.

Mr. N.M.A. Deckers
Mw. mr. N.M.A. Deckers is advocaat bij Advocaten Familie- & Erfrecht te Eindhoven.
Artikel

Gedragsrechtelijke aandachtspunten voor de erfrechtadvocaat

Trefwoorden gedragsregels advocatuur, tuchtrecht, (financiële) integriteit, doelmatig optreden
Auteurs Prof. dr. D.J.B. de Wolff
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage staat het gedragsrecht voor de erfrechtadvocaat centraal. Ingegaan wordt onder meer op het risico van belangentegenstellingen in de erfrechtpraktijk, de omgang met derdengelden, typische honorariumperikelen, de noodzaak van doelmatig en tactvol optreden in de soms emotionele erfrechtelijke geschillen en het optreden van een advocaat in de rol van executeur of vereffenaar.


Prof. dr. D.J.B. de Wolff
Mw. prof. dr. D.J.B. de Wolff is bijzonder hoogleraar advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam en als adviseur arbeidsrecht verbonden aan Stadhouders Advocaten in Utrecht.
Artikel

Plaatsvervulling/doorschuiving, uitleg en aanvulling

Trefwoorden erfstelling, legaten, ontbreken bevoordeelde, verwerping
Auteurs Mr. dr. R.E. Brinkman
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt stilgestaan bij de doorschuiving (ook wel genoemd: plaatsvervulling) in gevallen waarin de bevoordeelde van een making komt te ontbreken. De vraag rijst of een beperkte doorschuifregeling in een testament (bijvoorbeeld alleen geldend bij vooroverlijden) ook moet gelden in andere situaties (bijvoorbeeld bij verwerping). Dit artikel komt tot een voorzichtig negatieve beantwoording van die vraag. Toch kan onder omstandigheden uitleg of aanvulling tot een ander resultaat leiden.


Mr. dr. R.E. Brinkman
Mr. dr. R.E. Brinkman is notaris te Hardenberg, docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Jurisprudentie

Jurisprudentieoverzicht

Auteurs Mr. M.C.A. Scholten
Auteursinformatie

Mr. M.C.A. Scholten
Mw. mr. M.C.A. Scholten is notarieel en fiscaal jurist en vakcoördinator fiscaliteit en familievermogensrecht bij Netwerk Notarissen.