Te_1874-1681_2023_024_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2022 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Afscheid en welkom

Auteurs Prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
Auteursinformatie

Prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg
Mw. prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg is notaris bij Verhees Notarissen te Katwijk en hoogleraar aan de Universiteit Leiden.
Artikel

Access_open Twee bewinden tegelijk is soms te veel

Trefwoorden testamentair bewind, opheffing bewind, meerderjarigenbewind, minderjarigenbewind, samenloop bewind
Auteurs Mr. dr. J.H.M. ter Haar
SamenvattingAuteursinformatie

    In de praktijk kan soms een testamentair bewind zijn ingesteld over een verkrijging van een rechthebbende, die zelf vertegenwoordigd wordt door een ouder, voogd, curator of meerderjarigenbewindvoerder. Er is dan sprake van een samenloop van bewind. Deze situatie kan soms ingewikkeld worden als de testamentair bewindvoerder en de ouder, voogd, curator of meerderjarigenbewindvoerder dezelfde persoon zijn. De vraag is dan in hoeverre een testamentair bewind nog gewenst is en welke mogelijkheden er zijn om het testamentair bewind te beëindigen. Mede aan de hand van actuele uitspraken wordt getracht een antwoord op deze vragen te geven.


Mr. dr. J.H.M. ter Haar
Mr. dr. J.H.M. ter Haar is universitair docent Notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Artikel

Nalaten in de digitale wereld

Trefwoorden digitale nalatenschap, digitale bezittingen, teletestament
Auteurs Mr. J.Th.M. Diks en Mr. dr. N. Lavrijssen
SamenvattingAuteursinformatie

    De samenleving digitaliseert, en deze ontwikkeling is ook van invloed op het erfrecht. Deze bijdrage zoomt in op de mogelijkheden en uitdagingen van digitale technologie voor het erfrecht vanuit een praktisch perspectief. Daarbij wordt onder andere ingegaan op het teletestament, de begrippen ‘digitaal goed’ en ‘digitale erfenis’, bitcoins en andere digitale betaalmiddelen, en accounts en data van de erflater.


Mr. J.Th.M. Diks
Mr. J.Th.M. Diks is advocaat bij Advocaten Familie- & Erfrecht te Eindhoven en docent bij diverse opleidingsinstellingen.

Mr. dr. N. Lavrijssen
Mw. mr. dr. N. Lavrijssen is medewerker bij het wetenschappelijk bureau van Advocaten Familie- & Erfrecht en tevens als docent en onderzoeker verbonden aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys te Tilburg en ’s-Hertogenbosch.
Artikel

Uiterste wilsbeschikkingen ter voldoening aan een natuurlijke verbintenis

Trefwoorden morele verzorgingsplicht, nakoming, making, erfstelling, legaat
Auteurs Mr. dr. R.E. Brinkman
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt getracht antwoord te geven op de vraag of makingen beschouwd kunnen worden als de nakoming van een natuurlijke verbintenis. Zo dat het geval is, heeft dat tot gevolg dat de inkorting respectievelijk vermindering van die makingen (bij de legitieme portie en andere wettelijke rechten respectievelijk bij een ontoereikende nalatenschap) pas na andere makingen in aanmerking komt. De conclusie luidt dat een dergelijke making als zodanig moeilijk is in te passen in het systeem van de wet, maar bij wijze van inperking van de testeervrijheid, als fictie of als toepassing van de redelijkheid en billijkheid, niettemin als mogelijkheid moet worden erkend.


Mr. dr. R.E. Brinkman
Mr. dr. R.E. Brinkman is notaris te Hardenberg, docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Jurisprudentie

Jurisprudentieoverzicht

Auteurs Mr. M.C.A. Scholten
Auteursinformatie

Mr. M.C.A. Scholten
Mw. mr. M.C.A. Scholten is notarieel en fiscaal jurist en vakcoördinator fiscaliteit en familievermogensrecht bij Netwerk Notarissen.