Te_1874-1681_2023_024_003_covr
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 5, 2022 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open De informatieplicht van de notaris ten opzichte van de verwachter

Trefwoorden fideï-commis de residuo, verklaring van erfrecht, notariële deontologie, informatieplicht, Centraal Testamentenregister
Auteurs Mr. J.L.D.J. Maasland
SamenvattingAuteursinformatie

    De in deze bijdrage besproken uitspraak van de notariskamer van het gerechtshof Amsterdam van 10 mei 2022 bevestigt dat de notaris die een verklaring van erfrecht in de nalatenschap van de insteller van een fideï-commissaire making afgeeft, ambtshalve verplicht is de primaire verwachters bij het fideï-commis te informeren over hun rechten. Aan de hand van de rechten van de verwachter in de (interne) rechtsverhouding tussen hem en de bezwaarde onderzoekt de auteur of een dergelijke ambtshalve informatieplicht van de notaris ook bestaat ten opzichte van eventuele subsidiaire verwachters.


Mr. J.L.D.J. Maasland
Mr. J.L.D.J. Maasland is notaris bij Loyens & Loeff te Amsterdam.
Artikel

Intellectuele eigendomsrechten in het erfrecht

Trefwoorden IE-rechten, Vererving van IE-rechten, voor overgang vatbare IE-rechten, IE-rechten en erfrecht, IE-rechten en overlijden
Auteurs Mr. drs. R.M.I. van der Straaten en Mr. M.G. Hees
SamenvattingAuteursinformatie

    De hedendaagse technologie stelt iedere burger in staat tot het maken van creaties. Waar dat voorheen nog was voorbehouden aan de klassieke artistieke geesten van deze wereld, zoals de schrijver of schilder, fotograferen, bloggen, vloggen en podcasten wij er tegenwoordig met elkaar massaal op los. Welke rechten vloeien voort uit deze creatieve content? Zijn dit rechten die na overlijden vererven? Zo ja, aan wie komen deze rechten dan toe? De auteurs hebben de krachten voor een artikel over dit onderwerp gebundeld.


Mr. drs. R.M.I. van der Straaten
Mw. mr. drs. R.M.I. van der Straaten is advocaat intellectueel eigendomsrecht bij Banning Advocaten te ’s-Hertogenbosch.

Mr. M.G. Hees
Mw. mr. M.G. Hees is advocaat erfrecht en partner bij Banning Advocaten te ’s-Hertogenbosch.
Artikel

Erfrechtelijke verkrijgingen en box 3 ‘nieuwe stijl’

Trefwoorden vermogensaanwasbelasting, defiscalisering, geldvordering, vruchtgebruik, bloot eigendom
Auteurs Mr. H.F. van der Weerd-van Joolingen
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage buigt auteur zich over de vraag hoe krachtens erfrecht verkregen geldvorderingen en bloot eigendom vanaf 2026 (ingevolge de zogenaamde ‘contourennota’) zullen worden belast in box 3. Blijft de huidige defiscaliseringsregeling van kracht, en hoe pakt de heffing uit als die regeling niet van toepassing is? Auteur komt tot de conclusie dat een vermogensaanwasbelasting zich niet optimaal verhoudt tot een vruchtgebruik-/bloot-eigendomsituatie en geeft de voorkeur aan een vermogenswinstbelasting. Daarmee worden liquiditeitsproblemen beperkt.


Mr. H.F. van der Weerd-van Joolingen
Mw. mr. H.F. van der Weerd-van Joolingen is belastingadviseur bij EY Belastingadviseurs en als docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
Jurisprudentie

Jurisprudentieoverzicht

Auteurs Mr. N.M. de Roder en Mr. E.K.A. Zandijk
Auteursinformatie

Mr. N.M. de Roder
Mr. N.M. de Roder is notarieel en fiscaal jurist bij Netwerk Notarissen.

Mr. E.K.A. Zandijk
Mw. mr. E.K.A. Zandijk is coördinator notarieel kennisdomein bij Netwerk Notarissen.