Tijdschrift Erfrecht

Article

Erfrechtelijke verkrijgingen en box 3 ‘nieuwe stijl’

Trefwoorden vermogensaanwasbelasting, defiscalisering, geldvordering, vruchtgebruik, bloot eigendom
Auteurs Mr. H.F. van der Weerd-van Joolingen
DOI
Auteursinformatie

Mr. H.F. van der Weerd-van Joolingen
Mw. mr. H.F. van der Weerd-van Joolingen is belastingadviseur bij EY Belastingadviseurs en als docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
  • Samenvatting

      In deze bijdrage buigt auteur zich over de vraag hoe krachtens erfrecht verkregen geldvorderingen en bloot eigendom vanaf 2026 (ingevolge de zogenaamde ‘contourennota’) zullen worden belast in box 3. Blijft de huidige defiscaliseringsregeling van kracht, en hoe pakt de heffing uit als die regeling niet van toepassing is? Auteur komt tot de conclusie dat een vermogensaanwasbelasting zich niet optimaal verhoudt tot een vruchtgebruik-/bloot-eigendomsituatie en geeft de voorkeur aan een vermogenswinstbelasting. Daarmee worden liquiditeitsproblemen beperkt.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.