Te_1874-1681_2023_024_003_covr
Rss

Tijdschrift Erfrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2023 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open De ruimschoots toereikend-verklaring, de erfgenamen en de tuchtrechter

Trefwoorden executele, executeur, aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving, beneficiaire aanvaarding, onderzoeksplicht van de notaris
Auteurs Prof. mr. W. Breemhaar
SamenvattingAuteursinformatie

    De bijdrage onderzoekt hoe de notaris dient te handelen, indien de executeur zich in een nalatenschap die aanvaard is onder het voorrecht van boedelbeschrijving tot de notaris wendt voor de afgifte van een verklaring van erfrecht. Daarbij komt de positie van de erfgenamen ten opzichte van de ruimschoots toereikend-verklaring van de executeur aan de orde en het door de tuchtrechter geëiste summiere onderzoek van de ruimschoots toereikend-verklaring van de executeur.


Prof. mr. W. Breemhaar
Prof. mr. W. Breemhaar is emeritus bijzonder hoogleraar Bijzondere onderwerpen Notarieel recht aan de Universiteit van Amsterdam en oud-senior raadsheer in het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Artikel

Praktische testamentaire aandachtspunten met betrekking tot de bij de vererving van een aanmerkelijk belang verschuldigde inkomstenbelasting

Trefwoorden box 2, fictieve vervreemding, aanmerkelijkbelanghouder, aanmerkelijkbelangclaim, doorschuifregeling
Auteurs Mr. H.F. van der Weerd-van Joolingen
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage behandelt auteur de inkomstenbelastinggevolgen van het overlijden van een aanmerkelijkbelanghouder, zoals de mogelijke toepassing van de doorschuifregeling (DSR). Vervolgens komt een aantal praktische aandachtspunten bij het opstellen van een testament van een aanmerkelijkbelanghouder aan de orde. Geanticipeerd dient bijvoorbeeld te worden op de vraag voor wiens rekening de aanmerkelijkbelangclaim moet komen.


Mr. H.F. van der Weerd-van Joolingen
Mw. mr. H.F. van der Weerd-van Joolingen is belastingadviseur bij EY te Amsterdam en als docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
Jurisprudentie

Jurisprudentieoverzicht

Auteurs Mr. N.M. de Roder en Mr. E.K.A. Zandijk
Auteursinformatie

Mr. N.M. de Roder
Mr. N.M. de Roder is notarieel en fiscaal jurist bij Netwerk Notarissen.

Mr. E.K.A. Zandijk
Mw. mr. E.K.A. Zandijk is coördinator notarieel kennisdomein bij Netwerk Notarissen.