Tijdschrift Erfrecht

Article

Twintig jaar uitlegging van uiterste wilsbeschikkingen als inspiratie voor een ‘uitlegarm’ testament

Trefwoorden artikel 4:46 BW, uitleg testament, verhoudingen en omstandigheden, considerans, scenario’s
Auteurs Mr. L.A.G.M. van der Geld
DOI
Auteursinformatie

Mr. L.A.G.M. van der Geld
Mw. mr. L.A.G.M. van der Geld is directeur van Netwerk Notarissen, docent bij het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen en raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof Den Haag.
  • Samenvatting

      Er is de afgelopen twintig jaar veel jurisprudentie op het gebied van de uitlegging van testamenten gepubliceerd. Hierin wordt door de rechter systematisch artikel 4:46 BW toegepast: wat waren de verhoudingen die erflater wilde regelen en onder welke omstandigheden is het testament gemaakt? In deze bijdrage wordt aan de hand van deze jurisprudentie naar mogelijkheden gezocht om een testament ‘uitlegarm’ te maken; de notaris heeft immers de redactie van het testament in handen. Er zijn verschillende aandachtspunten die bij het maken van een testament in acht genomen kunnen worden. In deze bijdrage wordt een aantal van die aandachtspunten uitgewerkt.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.