Tijdschrift Erfrecht

Article

Ontwikkeling van het Nederlandse internationaal erfrecht in de afgelopen twintig jaar

Trefwoorden ipr, Erfrechtverordening, Boek 10 BW, Haags Erfrechtverdrag 1989, Wet conflictenrecht erfopvolging
Auteurs Mr. dr. J.G. Knot
DOI
Auteursinformatie

Mr. dr. J.G. Knot
Mr. dr. J.G. Knot is raadsheer in het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en universitair docent internationaal privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.
  • Samenvatting

      In deze bijdrage staat de ontwikkeling van de in Nederland geldende regels van internationaal erfrecht in de afgelopen twintig jaar centraal. Het aantal erfrechtelijke zaken met een internationaal karakter in de Nederlandse rechtspraktijk is in deze periode flink toegenomen. Door de komst van de ErfVo zijn de regels van internationaal erfrecht binnen de kring van lidstaten van de Europese Unie geharmoniseerd, waardoor estate planning en afwikkeling gemakkelijker zijn geworden. Op het vlak van de rechtskeuze zijn de mogelijkheden om voor Nederlands recht te kiezen afgenomen. Oude rechtskeuzes, uitgebracht vóór 17 augustus 2015 ten aanzien van de gehele erfopvolging, blijven echter geldig. De objectieve verwijzingsregels zijn daarentegen eenvoudiger geworden. In de praktijk kan voor erflaters die in Nederland wonen sneller worden aangenomen dat ons ‘nieuwe’ Nederlandse erfrecht van toepassing is.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.