Tijdschrift Erfrecht

Article

Benadeeld zeker, maar of het telt?

Een beschouwing over giften in de zin van artikel 4:67 sub a BW

Trefwoorden legitieme portie, legitimaire massa, benadeling legitimaris, doelvermogens, civielrechtelijke vereenzelviging
Auteurs Mr. J.L.D.J. Maasland
DOI
Auteursinformatie

Mr. J.L.D.J. Maasland
Mr. J.L.D.J. Maasland is notaris bij Loyens & Loeff te Amsterdam.
  • Samenvatting

      Op grond van artikel 4:67 sub a BW worden giften die kennelijk gedaan en aanvaard zijn met het vooruitzicht dat daardoor legitimarissen worden benadeeld bij de berekening van de legitimaire massa in aanmerking genomen, ongeacht de tijd die is verstreken tussen de gift en het overlijden. In deze bijdrage gaat de auteur in op de door artikel 4:67 sub a BW gestelde criteria, toegespitst op de inbreng van vermogen in een (buitenlands) doelvermogen, zoals bijvoorbeeld een trust, Stichting Particulier Fonds (SPF) naar het recht van Curaçao of een Liechtensteinse Privatstiftung.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.