Nter_1382-4120_2023_029_003_totaal_original1024_1_large
Rss

Nederlands tijdschrift voor Europees recht

Meer op het gebied van Europees recht en mededingingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1-2, 2022 Alle samenvattingen uitklappen
Sociaal beleid

Gelijke beloning voor mannen en vrouwen: geen woorden meer maar daden

Trefwoorden handhaving, toezicht, effectieve rechtsbescherming, transparantie
Auteurs Prof. mr. L.A.J. Senden en Drs. R. Hesdahl
SamenvattingAuteursinformatie

    De loonkloof m/v is een hardnekkig probleem ondanks lang bestaande wetgeving. Dat komt onder meer doordat naleving van het recht op gelijke beloning vooral als een individueel probleem is beschouwd van de klaagster. Het richtlijnvoorstel over meer loontransparantie en betere handhaving van gelijkebeloningswetgeving m/v vormt een welkome trendbreuk doordat het niet alleen individuele rechtsbescherming versterkt maar ook toezicht en handhaving. Het voorstel maakt de loonkloof tot een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers, sociale partners, gelijke behandelingsorganen, arbeidsinspectie, rechters en een aan te wijzen toezichtsorgaan. Daarmee zet het de lidstaten aan om eindelijk de daad bij het woord te voegen en de loonkloof daadwerkelijk te dichten.
    Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad ter versterking van de toepassing van het beginsel van gelijke beloning van mannen en vrouwen voor gelijke of gelijkwaardige arbeid door middel van beloningstransparantie en handhavingsmechanismen, Brussel, 4 maart 2021, COM(2021)93 final.


Prof. mr. L.A.J. Senden
Prof. mr. L.A.J. (Linda) Senden is hoogleraar Europees recht aan de Universiteit Utrecht, RENFORCE en IOS Gender and Diversity Hub.

Drs. R. Hesdahl
Drs. R. (Rian) Hesdahl, LL.M is onderzoeksassistent aan de Universiteit Utrecht, ­RENFORCE.
Mededinging

Leidraad Duurzaamheidsafspraken: een stap in de goede richting?

De (on)mogelijkheden binnen het mededingingsrecht op het gebied van duurzaamheidsafspraken volgens de Autoriteit Consument & Markt en de Europese Commissie. Wie heeft gelijk?

Trefwoorden ACM, Europese Commissie, mededinging, duurzaamheid, leidraad
Auteurs Mr. A.A. Koeman en Prof. mr. N.S.J. Koeman
SamenvattingAuteursinformatie

    De Leidraad Duurzaamheidsafspraken van de Autoriteit Consument & Markt is op 21 januari 2021 gepresenteerd en zal nu gebruikt worden in de discussies met de Europese Commissie over het onderwerp mededinging en duurzaamheid. In dit artikel worden de inhoud van de Leidraad Duurzaamheidsafspraken en de visie van de Europese Commissie op duurzaamheidsafspraken besproken. Door het artikel heen geven de auteurs hun mening over de verschillen tussen beide visies en of hiermee de bestaande problemen worden opgelost.
    Autoriteit Consument & Markt, Leidraad Duurzaamheidsafspraken, 26 januari 2021, www.acm.nl/nl/publicaties/leidraad-duurzaamheidsafspraken-gereed-voor-verdere-europese-afstemming.


Mr. A.A. Koeman
Mr. A.A. (Arnout) Koeman is advocaat bij Scott+Scott in Amsterdam.

Prof. mr. N.S.J. Koeman
Prof. mr. N.S.J. (Niels) Koeman is emeritus hoogleraar milieurecht aan de Universiteit van Amsterdam.
Mededinging

De Normal Conduct of Business-clausule na Altice

Trefwoorden concentratietoezicht, aanmeldingsplicht, opschortingsplicht, Normal Course of Business
Auteurs Mr. H.M.H. Speyart
SamenvattingAuteursinformatie

    In zijn arrest in de zaak Altice heeft het Gerecht (op een kleine vermindering na) de boete in stand gelaten die de Commissie aan Altice had opgelegd nadat deze vóór aanmelding en goedkeuring zeggenschap had verworven over PT Portugal. Het arrest is met name van belang voor de mogelijkheid om in de fusie- en overnamepraktijk Normal Conduct of Business-clausules overeen te komen ter bescherming van de waarde van de doelwitonderneming tussen ondertekening en levering.
    Gerecht 22 september 2021, T-425/18, ECLI:EU:T:2021:607 (Altice Europe/Commissie), bij het ter perse gaan niet beschikbaar in het Nederlands.


Mr. H.M.H. Speyart
Mr. H.M.H. (Herman) Speyart is raadsheer in het Gerechtshof Den Haag.
Mededinging

Stichting Cartel Compensation: welke logica voor de rechtstreekse werking van de antitrustregels?

Trefwoorden kartelschadeclaims, private handhaving, rechtstreekse werking
Auteurs Mr. dr. J. Blockx
SamenvattingAuteursinformatie

    In een erg technisch arrest bevestigt het Hof van Justitie nogmaals de belangrijke rol van de nationale rechter bij de handhaving van het Europese mededingingsrecht. De rechtstreekse werking van artikel 101 VWEU is daarbij niet afhankelijk van het al dan niet bestaan van een kader voor de administratieve handhaving van die bepaling. Misschien even opmerkelijk is dat het Hof van Justitie in dit arrest niets zegt over de rol die private handhaving kan spelen als afschrikkingsfactor ten aanzien van kartelvorming.
    HvJ 11 november 2021, C-819/19, ECLI:EU:C:2021:904 (Stichting Cartel Compensation en Equilib Netherlands).


Mr. dr. J. Blockx
Mr. dr. J. (Jan) Blockx is docent aan de Faculteit Rechten van de Universiteit Antwerpen.
Digitale markten

De AI-verordening: de black box geopend

Trefwoorden AI-regulation, AI, kunstmatige intelligentie, Artificial Intelligence Act
Auteurs Mr. D.S. van Boven en Mr. N. Wolters Ruckert
SamenvattingAuteursinformatie

    Met het voorstel voor de AI-verordening schiet de Europese Commissie op meerdere doelen tegelijkertijd: enerzijds wil zij innovatie stimuleren en anderzijds risico’s indammen. Het resultaat is een complexe verordening waarvan het duidelijk is dat die vergaande vereisten bevat voor AI-practitioners, maar voor de praktijk ook veel onzekerheid schept. De formuleringen van een aantal verplichtingen en de nakoming hiervan is nog onduidelijk. Met name transparantievereisten voor hoog-risico-AI-systemen zijn opaak. De eis dat trainingsdata representatief, foutenvrij en volledig moeten zijn, zal in de praktijk lastig te vervullen zijn.
    Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van geharmoniseerde regels betreffende artificiële intelligentie (wet op de artificiële intelligentie) en tot wijziging van bepaalde wetgevingshandelingen van de Unie, COM(2021)206 final.


Mr. D.S. van Boven
Mr. D.S. (David) van Boven is associate bij Allen & Overy LLP.

Mr. N. Wolters Ruckert
Mr. N. (Nicole) Wolters Ruckert is counsel bij Allen & Overy LLP.
Externe betrekkingen

Access_open De Europese sancties tegen Rusland en de doorwerking en gevolgen daarvan voor de Nederlandse rechtspraktijk

Trefwoorden sancties, Sanctiewet, beperkende maatregelen, toezicht, handhaving
Auteurs Mr. M.A. Loenen
SamenvattingAuteursinformatie

    Door de invasie van Rusland in Oekraïne staan internationale sancties volop in de aandacht. Vanuit de Europese Unie zijn in razend tempo meerdere sanctiepakketten aangenomen met beperkende maatregelen tegen Rusland. De impact van de Europese sancties op Nederland is groot. Eenieder in Nederland is zelf verantwoordelijk voor de juiste naleving van alle sanctiemaatregelen, waarbij bestuursrechtelijke en/of strafrechtelijke consequenties dreigen indien wordt gehandeld in strijd met de sanctieregelingen. Door de technische en complexe inhoud van de sancties en de veelheid aan maatregelen, is correcte naleving echter geen eenvoudige taak.


Mr. M.A. Loenen
Mr. M.A. (Marlies) Loenen is strafrechtadvocaat bij Libertas Advocaten.
Brexit

Access_open De Handels- en Samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK: partnerschap of conflictbeheersing?

Trefwoorden Brexit, Handels- en samenwerkingsovereenkomst (HSO), Verenigd Koninkrijk, internationale overeenkomst, externe betrekkingen
Auteurs Dr. J.E. Larik en Prof. dr. R.A. Wessel
SamenvattingAuteursinformatie

    De Handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie (en Euratom) en het Verenigd Koninkrijk is ondertekend op 30 december 2020 en op 1 mei 2021 formeel in werking getreden. Terwijl het Terugtrekkingsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk kan worden gezien als de ‘echtscheidingsovereenkomst’, die voornamelijk alle kwesties behandelt die verband houden met een ordelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk, legt de Handels- en samenwerkingsovereenkomst de basis voor een nieuwe relatie tussen de twee partijen. Deze relatie is niet langer gebaseerd op een lidmaatschap dat wordt bepaald door de supranationale rechtsorde van de Europese Unie, maar op een pragmatisch partnerschap op basis van internationaal publiekrecht, of, zoals sommige Britse vertegenwoordigers blijven benadrukken, een relatie tussen ‘soevereine gelijken’.
    Handels- en Samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, enerzijds, en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, anderzijds (PbEU 2021, L 149/10). Besluit (EU) 2021/689 van de Raad van 29 april 2021 betreffende de sluiting, namens de Unie, van de Handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, enerzijds, en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, anderzijds, en van de Overeenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland inzake beveiligingsprocedures voor de uitwisseling en bescherming van gerubriceerde gegevens (PbEU 2021, L 149/2).


Dr. J.E. Larik
Dr. J.E. (Joris) Larik is universitair docent vergelijkend, EU- en internationaal recht aan de Universiteit Leiden.

Prof. dr. R.A. Wessel
Prof. dr. R.A. (Ramses) Wessel is hoogleraar Europees recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.