Nederlands tijdschrift voor Europees recht

Article

Hergebruik van stedelijk afvalwater: op (de Europese) weg naar een circulaire economie

Trefwoorden hergebruik, stedelijk afvalwater, waterschaarste, circulariteit, klimaatadaptatie
Auteurs Mr. dr. A. Outhuijse, Mr. S.A. Melchers en Mr. dr. H.K. Gilissen
DOI
Auteursinformatie

Mr. dr. A. Outhuijse
Mr. dr. A. (Annalies) Outhuijse is advocaat bij Stibbe, specialisatie bestuursrecht.

Mr. S.A. Melchers
Mr. S.A. (Sophie) Melchers bereidt een proefschrift voor over de rol van het recht bij de ontwikkeling en implementatie van innovaties in de zoetwatervoorziening. Zij is verbonden aan het Utrecht University Centre for Water, Oceans and Sustainability Law (UCWOSL).

Mr. dr. H.K. Gilissen
Mr. dr. H.K. (Herman Kasper) Gilissen is universitair hoofddocent Bestuursrecht en omgevingsrecht aan de Universiteit Utrecht en is als copromotor betrokken bij het promotieonderzoek van Sophie Melchers. Hij is verbonden aan het Utrecht University Centre for Water, Oceans and Sustainability Law (UCWOSL).
  • Samenvatting

      Grote delen van de wereld hebben of krijgen mede door klimaatverandering in toenemende mate te maken met waterschaarsterisico’s. Ook Europa en Nederland ontspringen de dans niet en dienen zich daaraan aan te passen. Daarnaast zijn er binnen de EU en Nederland vergaande ambities om in 2050 een volledig circulaire economie tot stand te hebben gebracht. Een van de strategieën om deze risico’s te lijf te gaan en bij te dragen aan de verwezenlijking van deze ambities, is het hergebruik van (stedelijk) afvalwater. In dit artikel bespreken de auteurs het Europese kader en de implementatie daarvan in Nederland voor hergebruik van stedelijk afvalwater, met bijzondere aandacht voor Verordening (EU) 2020/741 inzake minimumeisen voor hergebruik van water die per 26 juni 2023 van kracht zal zijn. Vervolgens onderwerpen de auteurs de ontwikkelingen in dit verband aan een discussie, waarbij zij ingaan op de vraag of inderdaad grootschalig gebruik zal worden gemaakt van de mogelijkheden die de Verordening biedt en welke volgende ontwikkelingen te verwachten zijn.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.