Nederlands tijdschrift voor Europees recht

Article

Naar een inclusievere definitie van het gezin binnen het vrij personenverkeer?

De uitspraak in VMA als nieuwe bouwsteen

Trefwoorden EU-burgerschap, vrij personenverkeer, LHBTQ, recht op gezinsleven, belang van het kind
Auteurs Dr. M.A.K. Klaassen
DOI
Auteursinformatie

Dr. M.A.K. Klaassen
Dr. M.A.K. (Mark) Klaassen is universitair docent vreemdelingenrecht bij het Europa Instituut van de Universiteit Leiden.
  • Samenvatting

      In HvJ 14 december 2021, C-490/20, ECLI:EU:C:2021:1008 (VMA) buigt het Hof van Justitie zich opnieuw over de uitleg van de definitie van het gezin in Richtlijn 2004/38/EG (de Burgerschapsrichtlijn). De zaak betreft de afgifte van een geboorteakte door de Bulgaarse autoriteiten waarop twee moeders staan vermeld als ouders, zoals dit ook staat op de geboorteakte die in Spanje is afgegeven. Het Hof van Justitie oordeelt niet alleen dat de weigering van de geboorteakte niet mag leiden tot een belemmering van het vrij personenverkeer, maar ook dat een dergelijke belemmering in strijd zou zijn met het recht op gezinsleven en het belang van het kind zoals beschermd door het Handvest van de Grondrechten.
      HvJ 14 december 2021, C-490/20, ECLI:EU:C:2021:1008 (VMA).

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.