Nederlands tijdschrift voor Europees recht

Article

Milieubescherming na Brexit

De terugkeer van de vieze man van Europa?

Trefwoorden Brexit, klimaat, gelijk speelveld, sancties
Auteurs Dr. W.Th. Douma
Auteursinformatie

Dr. W.Th. Douma
Dr. W.Th. (Wybe) Douma is werkzaam bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bij European Environmental Law Concultancy en bij EU Legal – Centre for European and International Law.
  • Samenvatting

      Op het moment van Brexit bestond er een gelijk speelveld wat betreft milieubescherming tussen het VK en de EU. Verscheidene duurzaamheidsbepalingen in de EU-VK Handels- en samenwerkingsovereenkomst zijn erop gericht te voorkomen dat partijen na Brexit een competitief voordeel zouden kunnen trachten te bewerkstelligen door milieuregels minder of niet langer te handhaven, of door milieunormen te versoepelen. Onderzocht wordt of deze bepalingen kunnen garanderen dat het gelijk speelveld blijft bestaan. Dat een aantal duurzaamheidsbepalingen via sancties afdwingbaar is (een noviteit voor de EU) kan daaraan bijdragen. Vergeleken met andere EU-handelsverdragen is de EU-VK Handels- en samenwerkingsovereenkomst in dit opzicht een belangrijke stap vooruit.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.