Nederlands tijdschrift voor Europees recht

Article

De hernieuwde betekenis van het nationale vertrouwensbeginsel in Europese subsidiezaken

De zaak C-36/21 (Sense Visuele Communicatie en Handel vof/Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)

Trefwoorden vertrouwensbeginsel, Europese subsidie, landbouwsubsidie, Unierechtelijke vertrouwensbeginsel, schadevergoeding
Auteurs Prof. mr. J.E. van den Brink
DOI
Auteursinformatie

Prof. mr. J.E. van den Brink
Prof. mr. J.E. (Jacobine) van den Brink is hoogleraar Bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam.
  • Samenvatting

      De zaak Sense Visuele draait om een Nederlandse landbouwer die een Europese landbouwsubsidie misloopt omdat hij onjuist is voorgelicht door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Omdat het hierbij gaat om de uitvoering van Unierecht, is het Unierechtelijke vertrouwensbeginsel van toepassing. Een beroep van deze landbouwer op het Unierechtelijke vertrouwensbeginsel kan echter nergens toe leiden omdat vaststaat dat de landbouwer op grond van het Unierecht geen recht heeft op een Europese landbouwsubsidie. Het is vaste jurisprudentie van het Hof van Justitie dat het Unierechtelijke vertrouwensbeginsel niet contra legem kan worden toegepast. De vraag die in deze zaak centraal staat, is of het niet slagen van een beroep op het Unierechtelijke vertrouwensbeginsel bij de afwijzing van een subsidie ook betekent dat het niet mogelijk is dat aan de landbouwer op grond van het nationaalrechtelijke vertrouwensbeginsel op nationaalrechtelijke grondslag een schadevergoeding wordt verstrekt omdat een nationaal bestuursorgaan in strijd met een Unierechtelijke bepaling vertrouwen heeft gewekt.
      HvJ 14 juli 2022, C-36/21, ECLI:EU:C:2022:556 (Sense Visuele Communicatie en Handel)

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.