Nederlands tijdschrift voor Europees recht

Article

De Data Governance Act (DGA)

Eigentijds of irrelevant?

Trefwoorden hergebruik van gegevens, databemiddelingsdiensten, data-altruïsme
Auteurs Mr. J.B.A. Gerritsen
DOI
Auteursinformatie

Mr. J.B.A. Gerritsen
Mr. J.B.A. (Joost) Gerritsen is AI- en data-advocaat bij Legal Beetle te ’s-Hertogenbosch, eigenaar van de website https://digibeetle.eu en medeoprichter van de Vereniging voor AI-Advocaten (VAI-A).
  • Samenvatting

      Deze bijdrage bespreekt de Data Governance Act (DGA). De DGA is een EU-verordening die diverse onderwerpen reguleert. Zo schept de DGA voorwaarden voor beschermde gegevens die openbare lichamen bezitten. Daarnaast bevat de verordening een kader voor databemiddelingsdiensten en data-altruïsme. De DGA bevat eveneens de oprichting van de Europese Data Innovatie Raad. Tot slot bevat de DGA bepalingen over handhaving en toezicht en over internationale stromen van gegevens. De impact van de DGA zal vooral gevoeld worden door openbare lichamen. In hoeverre de DGA het bedrijfsleven raakt, hangt onder meer af van het Nederlandse beleid, dat nog niet bekend is. De DGA trad in werking op 30 mei 2022 en is van toepassing op 24 september 2023.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.