Tijdschrift voor Herstelrecht

Article

De Parlementaire Commissie voor het koloniaal verleden van België

Een herstelrechtelijke benadering?

Trefwoorden Belgisch koloniaal verleden, Parlementaire Commissie, herstelgerichte benadering
Auteurs Martien Schotsmans
DOI
Auteursinformatie

Martien Schotsmans
Martien Schotsmans studeerde Rechten, Criminologie en Internationale Politiek en heeft meer dan dertig jaar ervaring op het gebied van strafrecht, transitional justice, mensenrechten, toegang tot justitie, SGBV en de rechtsstaat. Sinds 1 februari 2021 werkt ze als directeur van het in België pas opgerichte Federaal Instituut voor de bescherming en bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM).
  • Samenvatting

      In July 2020, the Belgian Parliament established a Commission to look into Belgium’s colonial past in the Congo, Rwanda, and Burundi. The Commission received a very broad mandate, that comprised looking at the state of the art of historical research, access to the archives, reconciliation and reparations, and the link between colonialism and racism. The Commission called upon the assistance of ten experts. The author was one of the experts and provided a contribution on the restorative or transformative approach of the Commission and on the development of a reparations programme. To this end, it is recommended that the Commission develops a reparations matrix, based on a diversified approach of reparations measures depending on the type of prejudice and the category of victims. In order to ensure the implementation of the reparations matrix it needs to be adopted by law. After the publication of the report of the experts, the Commission heard over one hundred victims, witnesses, and experts. Its final report is due in December 2022. It remains to be seen whether this per essence political Commission will be able to issue recommendations for a meaningful further apolitical process of restorative justice, that will certainly require more time and efforts.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.