To_1568-5012_2023_023_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift voor Omgevingsrecht

Meer op het gebied van Bestuursrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 03/04, 2014 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

2018?

Trefwoorden Omgevingswet, Planning
Auteurs Mr. H.A.J. Gierveld
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit redactioneel vormt de aftrap voor het themanummer over het wetsvoorstel voor een Omgevingswet.


Mr. H.A.J. Gierveld
Mr. H.A.J. (Henk) Gierveld is voorzitter van de redactie van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.
Artikel

Het voorbereiden, toetsen en beoordelen van de Omgevingswet: een uitdaging voor regering, Afdeling advisering van de Raad van State en Tweede Kamer

Trefwoorden Omgevingswet, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Raad van State, Tweede Kamer, Interview
Auteurs Mr. T. Smolders
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt inzicht gegeven in de totstandkoming van de Omgevingswet. Naar aanleiding van gesprekken met enkele direct betrokkenen bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Raad van State en Tweede Kamer wordt inzicht gegeven in de wijze waarop deze partijen omgaan met de uitdaging die de Omgevingswet vormt.


Mr. T. Smolders
Mr. T. (Tom) Smolders, LLMgov is jurist bij de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en redactiesecretaris van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.
Artikel

Programmatische aanpak in de Omgevingswet: ruimte voor ontwikkeling, waarborgen voor kwaliteit?

Wet eenvoudig beter, amvb diffuser en complexer?

Trefwoorden Omgevingswet, Programmatische aanpak, Programma
Auteurs Mr. M.N. Boeve en Dr. mr. F.A.G. Groothuijse
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel gaan auteurs in op de programmatische aanpak in het wetsvoorstel voor een Omgevingswet. In het wetsvoorstel is de werking van het instrument van de programmatische aanpak flink verruimd. De auteurs plaatsen kanttekeningen bij de wijze waarop de programmatische aanpak in de Omgevingswet is geregeld.


Mr. M.N. Boeve
Mr. M.N. (Marlon) Boeve is universitair docent/onderzoeker bij het Amsterdam Centre for Environmental Law and Sustainability/Centrum voor Milieurecht van de Universiteit van Amsterdam. Zij is tevens redactielid van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.

Dr. mr. F.A.G. Groothuijse
Dr. mr. F.A.G. (Frank) Groothuijse is universitair hoofddocent Omgevingsrecht bij het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law van de Universiteit Utrecht. Hij is tevens redactielid van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.
Artikel

Aanleg en wijziging van hoofdinfrastructuur op grond van de Omgevingswet: van tracébesluit naar projectbesluit

Trefwoorden Omgevingswet, Projectbesluit, Tracéwet, Sneller en Beter
Auteurs Mr. H.A.J. Gierveld
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt het instrument van het projectbesluit zoals opgenomen in het wetsvoorstel voor een Omgevingswet besproken. De auteur vergelijkt het instrument uit het wetsvoorstel met de doelen van de regering om sneller en betere besluitvorming mogelijk te maken. Verder wordt beschouwd het projectbesluit een volwaardige vervanger is voor het tracébesluit uit de Tracéwet.


Mr. H.A.J. Gierveld
Mr. H.A.J. (Henk) Gierveld is werkzaam bij de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en redactielid van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.
Artikel

Handhaving in de nieuwe Omgevingswet

Meer dan de zinnen verzetten?

Trefwoorden Omgevingswet, Handhaving, Toezicht, Handhaving, Strafbeschikking
Auteurs Mr. M.C. Stoové en Mr. G.A. Biezeveld
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt het wetsvoorstel voor de Omgevingswet beoordeeld op de aspecten van handhaving. Auteurs betogen dat de regering onvoldoende lering heeft getrokken uit fouten in het verleden. Daardoor laat de Omgevingswet een kans liggen op een fundamentele koerswijziging in de handhaving van het omgevingsrecht.


Mr. M.C. Stoové
Mr. M.C. (Margot) Stoové was advocaat, daarna senior beleidsmedewerker bij het OM/Functioneel Parket en is thans rechter bij de Rechtbank Midden-Nederland. Zij is tevens redactielid van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.

Mr. G.A. Biezeveld
Mr. G.A. (Gustaaf) Biezeveld is emeritus hoogleraar milieurecht en voormalig officier van justitie. Hij is tevens oud-redactielid van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht.
Artikel

Milieuaansprakelijkheid en zorgplichten in de Omgevingswet

Oratie Rijksuniversiteit Groningen

Trefwoorden Omgevingswet, Milieuaansprakelijkheid, Chemie-Pack, Zorgplicht, Aansprakelijkheid
Auteurs Prof. mr. G.A. van der Veen
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage is de licht aangepaste schriftelijke versie van de rede uitgesproken bij de openbare aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar Milieurecht aan de Rijksuniversiteit Groningen op 14 oktober 2014. De auteur gaat in op de samenloop van grondslagen om milieuschade te verhalen bij de burger zoals milieuaansprakelijkheid, algemene zorgplichten en bijzondere wettelijke regelingen. In het wetsvoorstel voor de Omgevingswet blijft deze veelheid aan instrumenten bestaan.


Prof. mr. G.A. van der Veen
Prof. mr. G.A. (Gerrit) van der Veen is advocaat bij AKD Advocaten en Notarissen te Rotterdam en bijzonder hoogleraar Milieurecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Artikel

Tailormade regelgeving voor windturbineparken op de Noordzee

Trefwoorden Wet windenergie op zee, Kavelbesluit, Waterplan, Natuurbeschermingswet
Auteurs Mr. E.M.N. Noordover en Mr. A. Drahmann
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel gaan auteurs in op het wetsvoorstel Wet windenergie op zee dat op 16 oktober is aangeboden aan de Tweede Kamer. Deze wet is speciaal ontworpen om de doelstellingen van het kabinet tot het realiseren van windparken in zee te halen. De auteurs bespreken de diverse nieuwe instrumenten die het wetsvoorstel introduceren, zoals het kavelbesluit. Ten behoeve van het kavelbesluit worden veel van de benodigde onderzoeken voor het realiseren van een windpark verricht, zodat een private initiatiefnemer na het kavelbesluit zo snel mogelijk het windpark kan realiseren.


Mr. E.M.N. Noordover
Mr. E.M.N. (Erwin) Noordover is advocaat bij Stibbe.

Mr. A. Drahmann
Mr. A. (Annemarie) Drahmann is advocaat bij Stibbe en promovenda aan de afdeling staats- en bestuursrecht van de Universiteit Leiden.
Artikel

Actualiteiten geluid: twee jaar jurisprudentie SWUNG-1

Trefwoorden geluidproductieplafonds, Wet milieubeheer, hogere waarden, geluidsbelasting, Wet geluidhinder
Auteurs Mr. drs. J.H. Geerdink
SamenvattingAuteursinformatie

    Twee jaar geleden is de Wet modernisering instrumentarium geluidbeleid, geluidproductieplafonds in werking getreden. Daarbij is de Wet geluidhinder (Wgh) gewijzigd en hoofdstuk 11 Geluid aan de Wet milieubeheer (Wm) toegevoegd. Dit geheel aan regelgeving wordt aangeduid als SWUNG-1 (Samen Werken aan de Uitvoering van Nieuw Geluidbeleid, deel 1). Daarbij zijn geluidproductieplafonds ingevoerd in de Wm, de regels over geluidsbelastingkaarten en actieplannen van de Wgh overgeheveld naar de Wm en is de Wgh vereenvoudigd. Het is de eerste stap naar volledige integratie van de Wgh in de Wm. Dit artikel bevat een overzicht van de meest opvallende SWUNG-1-uitspraken van de afgelopen twee jaar.


Mr. drs. J.H. Geerdink
Mr. drs. J.H. (Hanny) Geerdink is jurist en milieukundige en was tot 1 oktober 2014 advocaat-partner bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, advocaten en notarissen te Den Haag. Zij is gespecialiseerd in het milieu- en ruimtelijk bestuursrecht en expert op het gebied van geluidhinder. Zij wordt veelvuldig ingeschakeld bij besluitvormingsprocessen voor infrastructuur, industrie en gebiedsontwikkeling.