Tijdschrift voor Toezicht

Artikel

Ontwikkelingen in toezicht en verantwoording bij instellingen op afstand

Een terugblik en een blik in de toekomst

Trefwoorden Verantwoording, rechtspersonen met een wettelijke taak (rwt’s), zelfstandige bestuursorganen (zbo’s), Vertrouwen
Auteurs Prof. dr. C.J. van Montfort
Auteursinformatie

Prof. dr. C.J. van Montfort
Prof. dr. C.J. van Montfort is sectormanager PpS bij de Algemene Rekenkamer en bijzonder hoogleraar Goed bestuur bij publiek-private arrangementen aan de Universiteit van Tilburg.
  • Samenvatting

      In dit artikel staan de ontwikkelingen in toezicht en verantwoording bij instellingen op afstand van de rijksoverheid centraal. Ook komt een aantal mogelijke thema’s in de nabije toekomst aan de orde zoals de spanning tussen politieke en maatschappelijke legitimatie, de plaatsbepaling en professionaliteit van raden van toezicht en verhouding tussen overheidsregulering en zelfregulering. Tot slot wordt gewaarschuwd voor het gebruik van toverwoorden zoals ‘vertrouwen’, ‘last’ of ‘wildgroei’. Zij kunnen belangrijke veranderingen versnellen én tegenhouden, maar ze maken een zakelijk op argumenten gebaseerd publiek debat soms heel lastig.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.