Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2011 Alle samenvattingen uitklappen

Dr. J.G. van Erp
Dr. J.G. van Erp is criminoloog aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam en is tevens redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.
Artikel

Goed toezicht in ziekenhuizen

Trefwoorden toezicht, cliëntenrechten, governance, verantwoording, bestuur
Auteurs prof. mr. F.C.B. van Wijmen
SamenvattingAuteursinformatie

    Wat mag anno 2011 van de raad van toezicht van een ziekenhuis verwacht worden? Van allerlei affaires in de gezondheidszorg gedurende de laatste vijftien jaren hebben we veel kunnen leren. Voeg daarbij dat de overheid en adviesorganen hun opvattingen en eisen op het terrein van governance hebben aangescherpt. De Zorgbrede Governancecode en plannen voor nieuwe patiëntenwetgeving (Wet cliëntenrechten zorg) leveren een indrukwekkende agenda voor een eigentijdse raad van toezicht, die in kritische wisselwerking staat met de raad van bestuur, die een dynamische verbinding onderhoudt met opdrachtgevers en belanghebbenden en die als het moet krachtig en correctief kan ingrijpen.


prof. mr. F.C.B. van Wijmen
Prof. mr. F.C.B. van Wijmen is emeritus hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Maastricht.
Artikel

Kwaliteitsindicatoren in de zorg: hoe om te gaan met gaming en erosie van intrinsieke motivatie?

Trefwoorden kwaliteitsindicatoren, zorg, gaming, intrinsieke motivatie
Auteurs Dr. S. Adamini, Prof. dr. M. Canoy en Dr. W. Oortwijn
SamenvattingAuteursinformatie

    Het meten van kwaliteit van de zorg is in het (nieuwe) zorgstelsel van groot belang. De sector is al jaren bezig is om het eens te worden over kwaliteitsstandaarden en indicatoren. Gebruik van kwaliteitsindicatoren kan gepaard gaan met twee risico’s: gaming en erosie van intrinsieke motivatie. Deze risico’s kunnen beperkt worden door indicatoren betrekking te laten hebben op het primaire zorgproces en draagvlak bij zorgprofessionals te organiseren. Daarnaast is het zaak te kiezen voor eenvoudige indicatoren en genuanceerde conclusies, in combinatie met het ‘pas toe of leg uit’-principe en visitaties.


Dr. S. Adamini
Dr. S. Adamini is consultant bij Ecorys Health.

Prof. dr. M. Canoy
Prof. dr. M. Canoy is chief economist bij Ecorys en hoogleraar zorgeconomie aan de Universiteit van Tilburg.

Dr. W. Oortwijn
Dr. W. Oortwijn is partner bij Ecorys Health.
Artikel

Zorgspecifieke fusietoets is overbodig en ongewenst

Trefwoorden fusie, zorgspecifieke fusietoets, Zeeuwse ziekenhuisfusie, toezichtkader NMa
Auteurs Dr. M. Varkevisser en Prof. dr. F.T. Schut
SamenvattingAuteursinformatie

    Het fusietoezicht van de NMa in de gezondheidszorg staat veelvuldig ter discussie. Minister Schippers (VWS) is van plan een zorgspecifieke fusietoets in te voeren om de tendens tot schaalvergroting in de zorgsector tegen te gaan. Bij deze fusietoets, die vooraf gaat aan een eventuele fusietoets door de NMa, moet de IGZ beoordelen welke effecten een zorgfusie naar verwachting heeft op de kwaliteit en bereikbaarheid van zorg. Hoewel het toezicht op zorgfusies inderdaad beter kan, is de invoering van een zorgspecifieke fusietoets overbodig en ongewenst. Zoals de beoordeling van de Zeeuwse ziekenhuisfusie laat zien, brengt een zwaardere rol voor de IGZ bij afwezigheid van eenduidige en objectieve criteria ten aanzien van de vereiste (minimum)kwaliteit het risico met zich mee dat zorgfusies om redenen van vermeende kwaliteitsvoordelen te gemakkelijk worden goedgekeurd. De tendens tot schaalvergroting wordt door de zorgspecifieke fusietoets dus eerder versterkt dan verzwakt. Een zorgspecifieke fusietoets is daarom niet alleen overbodig maar ook ongewenst. Het recent aangescherpte toezichtkader biedt de NMa voldoende houvast om fusies te verbieden die de keuzemogelijkheden in de zorg te sterk beperken.


Dr. M. Varkevisser
Dr. M. Varkevisser is universitair hoofddocent bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Prof. dr. F.T. Schut
Prof. dr. F.T Schut is hoogleraar bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Artikel

Onverwacht bezoek: onaangekondigd toezicht vergeleken met aangekondigd toezicht

Trefwoorden onaangekondigd, effectonderzoek, toezicht, gezondheidszorg
Auteurs Dr. C.A.J. Ketelaars, Drs. Y.M. Grul, Dr. M.C.J.L. Klerks e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    De Inspectie voor de Gezondheidszorg kondigt haar inspectiebezoeken doorgaans van te voren aan. De politiek en burgers verwachten echter dat de Inspectie vaker onverwachts toezichtbezoeken brengt. Men veronderstelt dat de Inspectie bij het aangekondigde toezicht geen reëel beeld krijgt van de zorgverlening, omdat ze te veel let op procedures en protocollen en minder kijkt naar de uitvoering van de zorg. Bovendien zouden instellingen te veel gelegenheid hebben om ‘misstanden’ weg te poetsen voor een aangekondigd bezoek.In deze studie hebben we deze vooronderstellingen van media en politiek niet kunnen bevestigen. Beiden vormen van toezicht leveren een eigen en complementair beeld op van de zorgverlening in verpleeg- en verzorgingshuizen.


Dr. C.A.J. Ketelaars
Dr. C.A.J. Ketelaars is werkzaam bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Drs. Y.M. Grul
Drs. Y.M. Grul is werkzaam bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Dr. M.C.J.L. Klerks
Dr. M.C.J.L. Klerks is werkzaam bij de Inspectie van het Onderwijs.

V.P. Pelgrom
V.P. Pelgrom MSc is werkzaam als rijkstrainee bij het ministerie van VWS.

Prof. dr. P.B.M. Robben
Prof. dr. P.B.M. Robben is werkzaam bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en bij het IBMG van de Erasmus Universiteit te Rotterdam.
Diversen

Synergie tussen toezicht en innovatie

Naar een ander perspectief

Trefwoorden toezicht, toezichtfalen, cybernetisch of lerend perspectief, innovatief vermogen, zorginnovatie
Auteurs Prof. dr. K. Putters en M. Janssen
SamenvattingAuteursinformatie

    Om de gezondheidszorg in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden is er een grote behoefte aan zorginnovaties. Momenteel is er echter grote onvrede over het gebrekkige innovatieve vermogen van de zorg en over de traagheid waarmee innovaties ter beschikking komen aan patiënten. Dit essay beschrijft toezichtfalen als mogelijke verklaring hiervoor. Het huidige toezicht voldoet niet omdat het ingevuld is vanuit een verkeerd perspectief op toezicht en innovatie. Toezichthouders hebben een te sterke focus op de scheiding van machten en verantwoording binnen de keten. Dit heeft tot gevolg dat toezicht innovatie remt, dat een integraal zicht op effecten van innovatie ontbreekt en dat er kansen om de zorg innovatiever te maken onbenut blijven. Een alternatieve invulling van toezicht op basis van een lerend perspectief past beter bij de onzekere en risicovolle aard van innovatieprocessen. Een nadere invulling hiervan is in staat de onvrede over het gebrekkige innovatieve vermogen weg te nemen.


Prof. dr. K. Putters
Prof. dr. K. Putters is hoogleraar Management van zorginstellingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

M. Janssen
M. Janssen MSc is promovendus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het terrein van zorginnovatie.

    In een column geeft een redacteur of auteur zijn of haar visie op een bepaald onderwerp.


Prof. mr. J.G. Sijmons
Prof. mr. J.G. Sijmons is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Utrecht en advocaat bij Nijsingh advocaten-notarissen N.V.
Discussie

Openbaarmaking van inspectie-oordelen

Auteurs Prof. dr. G. van der Wal en Dr. J.G. van Erp
SamenvattingAuteursinformatie

    Zoals ook elders in dit themanummer aan de orde komt, wordt informatie over de kwaliteit van zorginstellingen en zorgverleners in toenemende mate openbaar gemaakt. Onder andere maakt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) sinds enkele jaren de namen openbaar van instellingen die onder verscherpt toezicht zijn geplaatst. Komt dat de kwaliteit van de zorg ten goede?In deze opinierubriek legt prof. dr. Gerrit van der Wal, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg, uit waarom de IGZ de namen van instellingen met verscherpt toezicht publiceert en welke effecten de IGZ hiermee beoogt te realiseren.Dr. Judith van Erp, criminoloog bij de Erasmus School of Law en auteur van diverse publicaties over openbaarmaking in het toezicht, waaronder het boek Naming en shaming in het markttoezicht (Boom Juridische uitgevers 2009), waarschuwt voor onbedoelde neveneffecten.


Prof. dr. G. van der Wal
Prof. dr. G. van der Wal is inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg.

Dr. J.G. van Erp
Dr. J.G. van Erp is criminoloog aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam en is tevens redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.
Jurisprudentie

Publicatie van oordelen over de kwaliteit van ziekenhuizen door een zorgverzekeraar

Vzr. Rb. Breda 23 november 2010, LJN BO4755

Trefwoorden naming and shaming, publicatie van oordelen, Inspectie voor de Gezondheidszorg
Auteurs Mr. dr. E.J. Daalder
SamenvattingAuteursinformatie

    Bespreking van een uitspraak van de voorzieningenrechter van de Rechtbank Breda over de publicatie door een zorgverzekeraar van een lijst met ziekenhuizen waarin oordelen over prestaties van de ziekenhuizen op het gebied van de borstkankerzorg zijn opgenomen. De voorzieningenrechter onderzoekt of de zorgverzekeraar redelijkerwijs tot publicatie mocht overgaan. Daarbij betrekt de voorzieningenrechter de vraag of de zorgverzekeraar het aantal door een ziekenhuis verrichte operaties als indicator voor de kwaliteit mag hanteren. Volgens de voorzieningenrechter is dat het geval en draagt het publiceren van juiste informatie bij aan de kwaliteit van de gezondheidszorg.


Mr. dr. E.J. Daalder
Mr. dr. E.J. Daalder is advocaat bij Pels Rijcken en is tevens redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.
Praktijk

Moedig uit onmacht. Techniek van de onmacht; fatalisme in politiek en technologie

Oratie dr. M.J.G. van Eeten

Auteurs Prof. dr. J.C.J. Boutellier
SamenvattingAuteursinformatie

    Bespreking van oraties die op het gebied van toezicht plaatsvinden.


Prof. dr. J.C.J. Boutellier
Prof. dr. J.C.J. Boutellier is algemeen directeur van het Verwey-Jonker Instituut en bijzonder hoogleraar Veiligheid & burgerschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam.