Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2012 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Inleiding: doet toezicht wat het moet doen?

Auteurs Prof. mr. dr. J.A. de Bruijn en Prof. mr. dr. M. de Cock Buning
Auteursinformatie

Prof. mr. dr. J.A. de Bruijn
Prof. mr. dr. J.A. de Bruijn is hoogleraar bestuurskunde aan de TU Delft, Faculteit Techniek, Bestuur en Management.

Prof. mr. dr. M. de Cock Buning
Prof. mr. dr. M. de Cock Buning is commissaris bij het Commissariaat voor de Media en hoogleraar Media-Communicatie- en Auteursrecht bij het Molengraaff Instituut (CIER) van de Universiteit Utrecht.
Artikel

Effectiviteit van toezicht: tijd voor responsive evaluation

Trefwoorden effectiviteit, toezicht, responsive evaluation, effectevaluatie
Auteurs Drs. P. Welp
SamenvattingAuteursinformatie

    Toezichthouders staan onder toenemende druk om duidelijk te maken hoe resultaten van hun toezicht zich verhouden tot de lasten die het veroorzaakt. In de praktijk blijkt echter dat informatie over de effecten van toezicht vaak ontbreekt. De oorzaak daarvan wordt meestal gezocht in de complexiteit van het meten van effecten van toezicht. In dit artikel wordt een aantal aanvullende verklaringen gepresenteerd, zoals spanningsvelden rond publieke verantwoording, de organisatiecultuur en het belang van toezichtspecifieke waardeoriëntaties. Gepleit wordt voor een responsieve aanpak van evaluaties (responsive evaluation) waarbij deze factoren meer aandacht krijgen. Op die manier kunnen evaluaties een zinvolle bijdrage leveren aan de verbetering en legitimering van het toezicht.


Drs. P. Welp
Drs. P. Welp is als senior wetenschappelijk medewerker werkzaam voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en collegelid van de Rekenkamer van de gemeente Den Haag.
Artikel

Anticipatie op kartel- en concentratietoezicht

Trefwoorden Nma, Mededingingswet, anticipatie
Auteurs Prof. dr. B.E. Baarsma, Dr. R. van der Noll en Dr. R.G.M. Kemp
SamenvattingAuteursinformatie

    De Nederlandse Mededingingsautoriteit handhaaft de Mededingingswet. Op grond van de Mededingingswet is het onder meer verboden om afspraken te maken of om fusies door te voeren die de mededinging beperken. In welke mate houden bedrijven en hun adviseurs rekening met dit toezicht? Wanneer mededingingsbeperkend gedrag vanwege het toezicht niet plaatsvindt, is er sprake van een anticipatie-effect. Hoe meer ondernemingen rekening houden met het toezicht door de NMa, hoe effectiever de handhaving van de Mededingingswet. In dit artikel meten we het anticipatie-effect van het toezicht op kartels en fusies.


Prof. dr. B.E. Baarsma
Prof. dr. B.E. Baarsma is directeur van SEO Economisch Onderzoek en bijzonder hoogleraar Marktwerking en mededingingseconomie aan de Universiteit van Amsterdam.

Dr. R. van der Noll
Dr. R. van der Noll is senior onderzoeker bij SEO Economisch Onderzoek.

Dr. R.G.M. Kemp
Dr. R.G.M. Kemp is werkzaam bij de NMa en de Universiteit van Wageningen.
Artikel

Effectmeting in het toezicht op de financiële sector

‘If your business is harm-control, show me the harms you have controlled!’

Trefwoorden effectmeting, financieel toezicht, indicatoren, verantwoording
Auteurs Prof. dr. P.L.C. Hilbers, D.R. Rijsbergen, K. Raaijmakers e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    Er wordt in toenemende mate van financieel toezichthouders verwacht dat ze de effectiviteit van hun handelingen inzichtelijk kunnen maken. In de praktijk blijkt dit echter niet eenvoudig. Dit artikel onderzoekt de uitdagingen en mogelijkheden ten aanzien van effectmeting en levert een bijdrage aan de ontwikkeling van concrete indicatoren voor effectmeting in de financiële toezichtpraktijk.


Prof. dr. P.L.C. Hilbers
Prof. dr. P.L.C. Hilbers is divisiedirecteur Toezicht beleid bij DNB en hoogleraar Toezicht financiële instellingen aan Nyenrode Business Universiteit.

D.R. Rijsbergen
Drs. D.R. Rijsbergen is econoom bij de divisie Toezicht beleid van DNB.

K. Raaijmakers
Mr. drs. K. Raaijmakers is Manager bij de Toezichtgroepen Financiële Ondernemingen van de AFM.

F. de Vries
F. de Vries is divisiedirecteur Toezicht Expertisecentra bij DNB.
Artikel

Het motiverende effect van normatieve en afschrikwekkende boodschappen

Trefwoorden handhaving, voorlichting, angstcommunicatie, sociale normen, stated preference
Auteurs Drs. D. de Graaf, Dr. B. van den Putte, S.G. van der Werff MSc. e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    Door middel van een stated preference-analyse is onderzocht wat de beste manier van communicatie is om te zorgen dat men zich aan regels van de overheid houdt. Zowel aan leidinggevenden van bedrijven als burgers zijn voorlichtingsboodschappen over door hen begane kleine overtredingen voorgelegd. Respondenten zeggen zich het meest te laten motiveren om de overtredingen niet langer te begaan door voorlichtingsboodschappen met een afschrikwekkend element. Bij burgers gaat het daarbij om de sanctiekans, bij leidinggevenden van bedrijven om de boetehoogte. Ook boodschappen die zich richten op persoonlijke en sociale normen worden motiverend gevonden, maar in mindere mate.


Drs. D. de Graaf
Drs. D. de Graaf is stafmedewerker bij de Onderwijsraad in Den Haag en was ten tijde van het beschreven onderzoek senior onderzoeker bij het cluster Arbeid & Onderwijs van SEO Economisch Onderzoek, Amsterdam.

Dr. B. van den Putte
Dr. B. van den Putte is universitair hoofddocent bij de programmagroep Persuasieve Communicatie van de Universiteit van Amsterdam.

S.G. van der Werff MSc.
S.G. van der Werff MSc is onderzoeker bij het cluster Arbeid & Onderwijs van SEO Economisch Onderzoek te Amsterdam.

Dr. R. Kessels
Dr. R. Kessels is postdoctoraal onderzoeker van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) aan de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen en StatUa Center for Statistics van de Universiteit Antwerpen.
Diversen

Meten van de effecten van toezicht

‘Yes we can!’?

Trefwoorden toezicht, effecten, effectmeting
Auteurs Prof. dr. H.B. Winter
SamenvattingAuteursinformatie

    In de tweede Kaderstellende visie op toezicht uit 2005 is het uitgangspunt ‘minder last, meer effect’, zoals de titel van dat kabinetsstuk luidt. Toezichtslasten moeten worden teruggedrongen en de meerwaarde van toezicht, het effect, moet toenemen. Maar, wat zijn effecten van toezicht? Hoe kunnen toezichtseffecten worden vastgesteld? Waarom is het belangrijk aandacht te schenken aan effecten van toezicht? De Inspectieraad besteedt veel aandacht aan dit onderwerp, hoe kan het dat inspecties en autoriteiten op dat vlak maar langzaam in beweging komen? Gelukkig zijn er ook goede voorbeelden van effectmetingen, ook in de Nederlandse inspectiepraktijk. Dit artikel belicht een aantal van die ‘best practices’ en geeft enkele adviezen en handreikingen.


Prof. dr. H.B. Winter
Prof. dr. H.B. Winter is bijzonder hoogleraar Toezicht aan de faculteit rechtsgeleerdheid, Rijksuniversiteit Groningen en directeur van onderzoeks- en adviesbureau Pro Facto te Groningen.
Diversen

Beoordeling effectiviteit ‘Nieuwe Stijl’

Een praktijkperspectief op het beoordelen van de effectiviteit van een toezichthouder

Trefwoorden toezichthouder, effectiviteit, toezicht, beoordeling
Auteurs Ir. B.P.A. van Mil, Ir. A.E. Dijkzeul en Ir. M. Noordink
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt een praktijkperspectief gegeven op de beoordeling van de effectiviteit van toezichthouders. Uit evaluaties van markttoezichthouders en rijksinspecties is naar voren gekomen dat het bepalen van de effectiviteit van een toezichthouder niet stopt bij het ‘tellen en turven’ van de input, throughput, output en outcome en het vervolgens leggen van causale verbanden daartussen. Immers, die verbanden zijn niet eenduidig en de evaluator die dat impliceert, doet onvoldoende recht aan de complexiteit van de werkelijkheid. Het gaat erom of een toezichthouder intelligente afwegingen maakt ten aanzien van een aantal lastige vraagstukken rond effectiviteit en deze kan expliciteren. In deze bijdrage wordt aangegeven wat die lastige vraagstukken zijn en wat vervolgens de vijf belangrijke invalshoeken zijn om te beoordelen of de desbetreffende toezichthouder daar doeltreffend en doelmatig mee omgaat.


Ir. B.P.A. van Mil
Ir. B.P.A. van Mil is managing partner bij Kwink Groep en was onlangs onder meer projecteider van de evaluatie van de NMa.

Ir. A.E. Dijkzeul
Ir. A.E. Dijkzeul is managing partner bij Kwink Groep.

Ir. M. Noordink
Ir. M. Noordink is managing partner bij Kwink Groep.

A. van der Rest
Ir. A. van der Rest is Manager Health, Safety and Environmental Affairs bij Shell Nederland B.V.

Dr. P. van der Knaap
Dr. P. van der Knaap is directeur Doelmatigheidsonderzoek bij de Algemene Rekenkamer.

Prof. F.J.H. Mertens
Prof. F.J.H. Mertens is em. hoogleraar aan de TU Delft en lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.