Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2012 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Transparantie bij het toezicht

Auteurs Prof. mr. A.T. Ottow
SamenvattingAuteursinformatie

    Transparantie bij het toezicht lijkt een voor de hand liggend en duidelijk concept of beginsel, maar niets is minder waar. Transparantie kent verschillende betekenissen en komt in verschillende gedaanten voor. In verschillende bijdragen voor dit nieuwe nummer van het Tijdschrift voor Toezicht komt het aspect van transparantie aan de orde.


Prof. mr. A.T. Ottow
Prof. mr. A.T. Ottow is hoogleraar economisch publiekrecht aan het Europa Instituut van de Universiteit Utrecht en geassocieerd lid van het college van OPTA. Tevens is zij hoofdredacteur van Tijdschrift voor Toezicht.
Artikel

Cultuur van organisaties als aangrijpingspunt voor toezicht

Trefwoorden toezicht, handhaving, regulering, organisatiecultuur, inspecteren
Auteurs Prof. dr. ing. F.J.H. Mertens
SamenvattingAuteursinformatie

    In het toezicht wordt getracht organisaties in hun feitelijk functioneren te beïnvloeden en te beheersen. Een van de aspecten van organisaties waar de belangstelling van de toezichthouders steeds meer naar uit gaat, is cultuur. Cultuur wordt dan gezien als de ‘driver’ achter het handelen van organisaties en in de wens om gevaren te voorkomen zoekt de toezichthouder naar aangrijpingspunten die tijdig zicht geven op waarschijnlijk gedrag en vooral ongewenst gedrag. In deze bijdrage bespreekt de auteur enkele problemen die aan de cultuurnotie als aangrijpingspunt van wettelijk toezicht verbonden zijn. Concluderend leidt het artikel tot het inzicht dat aan de cultuurnotie nog veel onduidelijk is en dat de hantering ervan in het toezicht dan ook meer vragen oproept dan dat er mee beantwoord kunnen worden.


Prof. dr. ing. F.J.H. Mertens
Prof. dr. ing. F.J.H. Mertens is lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en was tot 1 september 2011 hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft.
Artikel

De inspecteur over de effecten van het toezicht

Een onderzoek onder de inspecteurs van twaalf rijksinspecties

Trefwoorden Rijksinspecties, effectiviteit, opinieonderzoek, inspecteurs, profielen
Auteurs Dr. M.C.J.L. Klerks en Prof. dr. P.B.M. Robben
SamenvattingAuteursinformatie

    Om inzicht te krijgen in de kennis en meningen van inspecteurs over effecten van het toezicht dat ze dagelijks uitvoeren en het meten van die effecten, is een exploratief onderzoek uitgevoerd onder de inspecteurs van twaalf rijksinspecties. Op basis van de verzamelde gegevens zijn drie inspecteursprofielen ontwikkeld: het maatschappelijk profiel, het nalevingsprofiel en het productprofiel. Geconcludeerd wordt dat de profielen van elkaar verschillen voor wat betreft de inspecteurskenmerken opleidingsniveau, taken en de betrokkenheid bij de eigen inspectie. Tevens wordt vastgesteld dat er grote verschillen zijn tussen rijksinspecties. Rijksinspecties worden geadviseerd om voor succesvolle effectmetingen bij de opzet van de meting rekening te houden met die verschillen tussen de inspecteurs. Inspecteurs met verschillende profielen vragen elk om een andere benadering als het bijvoorbeeld gaat om de bewustwording van het belang van het meten van de effecten en scholing voor deelname aan de metingen. Een gedifferentieerde aanpak is nodig.


Dr. M.C.J.L. Klerks
Dr. M.C.J.L. Klerks is werkzaam bij de Inspectie van het Onderwijs.

Prof. dr. P.B.M. Robben
Prof. dr. P.B.M. Robben is adviseur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en bijzonder hoogleraar toezicht bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Column

De toezichthouder als koorddanser

Auteurs Prof. mr. A.T. Ottow en Prof. dr. P.B.M. Robben
SamenvattingAuteursinformatie

    Frans Leeuw schrijft in de eerste aflevering van dit tijdschrift in 2010 in zijn column over ‘Crises en toezicht’: ‘Gebrekkig toezicht wordt gezien als medeveroorzaker van de (financiële) crises en is daardoor zelf ook in crisis geraakt’. Annetje Ottow en Paul Robben stellen daar tegenover dat het heftige politieke, publieke en wetenschappelijke debat over toezicht geen uiting is van crises in het toezicht maar eerder wijst op het grote maatschappelijke belang van toezicht. En daar hoort een scherp debat bij. Tijdens het afscheidssymposium van Gerrit van der Wal, inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg 2006-2012, met als titel ‘Uitdagingen voor het toezicht’, heeft dit debat plaatsgevonden en zijn diverse spanningsvelden waarmee een toezichthouder te maken heeft aan de orde gekomen. Dit symposium heeft auteurs tot het schrijven van deze column geïnspireerd.


Prof. mr. A.T. Ottow
Prof. mr. A.T. Ottow is hoogleraar economisch publiekrecht aan het Europa Instituut van de Universiteit Utrecht en geassocieerd lid van het college van OPTA. Tevens is zij hoofdredacteur van Tijdschrift voor Toezicht.

Prof. dr. P.B.M. Robben
Prof. dr. P.B.M. Robben is adviseur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en bijzonder hoogleraar toezicht bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Discussie

Dient toezicht volledig transparant te zijn?

Auteurs Drs. B.R. Combée en Mr. drs. D.P. Kuipers
SamenvattingAuteursinformatie

    In de rubriek Opinie legt de redactie een stelling over een toezichtonderwerp voor aan een tweetal experts. Dit keer gaat de stelling over de transparantie van toezicht. De stelling die in dit nummer werd voorgelegd luidt: ‘Toezicht dient volledig transparant te zijn’.


Drs. B.R. Combée
Drs. B.R. Combée is directeur van de Consumentenbond.

Mr. drs. D.P. Kuipers
Mr. drs. D.P. Kuipers is advocaat-partner bij Bird & Bird LLP.

    In deze bijdrage wordt het onlangs verschenen proefschrift van Erna Scholtes besproken. In zeven vertellingen duidt zij het concept transparantie en toont zij aan dat transparantie haast ondefinieerbaar is. Transparantie heeft vele gezichten en wordt door bestuurders op basis van verschillende motieven en doelstellingen gebruikt. Naast een democratische invulling van het begrip, wordt transparantie ook op veel instrumentele manieren ingezet en toegepast. Transparantie heeft hierbij betrekking op iedereen: het bestuur, de politiek, de maatschappij, de consument en de markt. Transparantie is populair en zal populair blijven en is met dit proefschrift een stuk minder ontransparant geworden.


M. Aelen LL.M.
M. Aelen LL.M is promovenda bij het Europa Instituut van de Universiteit Utrecht en schrijft daar een proefschrift over beginselen van goed toezicht.