Tijdschrift voor Toezicht

Artikel

Maatschappelijke visitaties en woningcorporaties

De relatie tussen maatschappelijke prestaties van woningcorporaties en de kwaliteit van de governance-structuur

Trefwoorden woningcorporaties, visitaties, governance, intern toezicht
Auteurs Drs. R.M. Renes
Auteursinformatie

Drs. R.M. Renes
Drs. Remko M. Renes RA is universitair docent en vakgroepvoorzitter corporate governance bij Nyenrode Business Universiteit.
  • Samenvatting

      Deze bijdrage gaat over de resultaten van onderzoek naar visitaties van woningcorporaties in de afgelopen vijf jaar. Onderzocht is de relatie tussen maatschappelijke prestaties van woningcorporaties en de kwaliteit van de governance-structuur. Het visitatiesysteem is primair bedoeld om voor de ‘maatschappij’ zichtbaar te maken wat de woningcorporatie heeft gepresteerd op vier prestatievelden: Presteren naar Ambities, Presteren naar Opgaven, Presteren volgens Belanghebbenden en Presteren naar Vermogen. In het onderzoek zijn 164 visitatiedocumenten van vijf verschillende visitatiebureaus opgenomen die zijn afgegeven in 2010 en 2011. Het onderzoek laat zien dat de kwaliteit van de governance-structuur en de maatschappelijke performance van woningcorporaties significant met elkaar samenhangen. Toezichthouders spelen zelf actief een rol en bepalen mede de kwaliteit van de governance: de kwaliteit van het bestuur en van het toezicht en de mate waarin met externe belanghebbenden rekening wordt gehouden. Toezichthouders hebben derhalve invloed op de maatschappelijke performance in brede zin. Met het wettelijk verplicht stellen van visitaties krijgen toezichthouders nu periodiek de beschikking over een rijke bron van aanbevelingen als vast onderdeel in de governance van woningcorporaties.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.