Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2014 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Toezicht is geen rustig bezit

Auteurs Prof. mr. Annetje Ottow
Auteursinformatie

Prof. mr. Annetje Ottow
Prof. mr. A.T. Ottow is hoogleraar economisch publiekrecht, Universiteit Utrecht en non-executive director Competition Markets Authority United Kingdom.
Artikel

Access_open Metatoezicht op voedselveiligheid

Trefwoorden metatoezicht op voedselveiligheid, privaat toezicht, NVWA, voedselveiligheid, publiek-private samenwerking
Auteurs Mr. dr. Paul Verbruggen en Dr. ir. Tetty Havinga
SamenvattingAuteursinformatie

    Toezicht op voedselveiligheid is een aangelegenheid van zowel publieke als private partijen. Overheid en bedrijfsleven dragen beide verantwoordelijkheid voor controle en naleving van voedselveiligheidsnormen. Zij hebben daartoe allebei geavanceerde systemen van toezicht ontwikkeld met als primair doel risico’s op voedselveiligheid te beheersen en beperken. Kenmerkend is de relatief recente ontwikkeling dat publieke en private actoren elkaars inspanningen voor de verwezenlijking van dit doel onderling pogen af te stemmen. In Nederland probeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toezicht te houden op private vormen van toezicht. Hoe richt de NVWA dit metatoezicht (toezicht op toezicht) in? Welke waarborgen brengt de NVWA aan bij de afstemming van haar toezicht op private initiatieven en op welke punten behoeft dit verbetering? De auteurs maken een vergelijkende analyse van twee initiatieven van privaat toezicht die door de NVWA zijn geaccepteerd als ‘zelfcontrolesysteem’ voor levensmiddelen, te weten Bureau de Wit en Riskplaza.


Mr. dr. Paul Verbruggen
Mr. dr. P.W.J. Verbruggen is universitair docent Onderzoekcentrum Onderneming & Recht.

Dr. ir. Tetty Havinga
Dr. ir. T. Havinga is universitair hoofddocent rechtssociologie.
Diversen

Een onmogelijke opgave?

Toezicht en handhaving van het omgevingsrecht vanuit gemeentelijk perspectief

Trefwoorden Omgevingswet, bouwregelgeving, regie, kwaliteitscriteria, uitvoeringsdiensten
Auteurs Drs. André Oostdijk
SamenvattingAuteursinformatie

    De inhoudelijke en financiële opgaven waarvoor gemeentelijke toezichthoudende organisaties zich gesteld zien, zijn ongekend groot. De omvang en complexiteit van het takenpakket nemen toe terwijl de uitvoeringsapparaten rigoureus afslanken. Kortom, meer en complexere taken met minder bezetting. In dit artikel betoog ik dat de gemeentelijke toezichthouders in een lastig pakket gebracht worden. De eisen die gesteld worden, zijn velerlei en tegenstrijdig. De regie erop ontbreekt waardoor gemeenten overspoeld worden met ingrijpende beleidsvoornemens die tezamen een te groot beslag leggen op het verandervermogen. Een reflectie op een andere organisatie van de uitvoering is dan ook noodzakelijk.


Drs. André Oostdijk
Drs. G.A. Oostdijk MMC is management consultant bij Berenschot.
Diversen

Samenwerking rijk-gemeente bij het toezicht op de Leerplichtwet

Trefwoorden leerplichtwet, inspectietoezicht, voortijdig schoolverlaten, samenwerking Inspectie en gemeenten, handhaving
Auteurs Drs. Jos Verkroost, Drs. Els de Ruijter-Mooren en Mr. drs. Annemiek Zeeman
Auteursinformatie

Drs. Jos Verkroost
Drs. J. Verkroost is als coördinerend inspecteur werkzaam bij de Inspectie van het Onderwijs en van daaruit betrokken geweest bij ontwerp en uitvoering van de samenwerking met de gemeenten.

Drs. Els de Ruijter-Mooren
Drs. E. de Ruijter-Mooren is als programmamanager werkzaam bij de Inspectie van het Onderwijs en van daaruit betrokken geweest bij ontwerp en uitvoering van de samenwerking met de gemeenten.

Mr. drs. Annemiek Zeeman
Mr. drs. A. Zeeman is als senior jurist werkzaam bij de Inspectie van het Onderwijs en van daaruit betrokken geweest bij ontwerp en uitvoering van de samenwerking met de gemeenten.
Column

Hebben ondernemingen mensenrechten?

Auteurs Mr. Eric Daalder
Auteursinformatie

Mr. Eric Daalder
Mr. E.J. Daalder is partner bij Pels Rijcken en Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen, tevens plv. landsadvocaat. Hij is oud-redacteur van Tijdschrift voor Toezicht.
Diversen

Publiceren van boetes; de voorzieningenrechter beslist

Belangen bij en gevolgen van publicatie van boetebesluiten

Trefwoorden publicatie boetebesluiten, naming & shaming, belangenafweging
Auteurs Eva Lachnit LLM
Auteursinformatie

Eva Lachnit LLM
E.S. Lachnit LLM is promovenda aan de Universiteit Utrecht en verbonden aan het Europa Instituut en het Utrechtse Centrum voor Gedeelde Regulering en Handhaving in Europa (RENFORCE). Zij promoveert op het onderwerp alternatieve handhaving van mededingingsrecht.