Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2014 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Balanceren tussen toezicht en eigen verantwoordelijkheid

Auteurs Margot Aelen en Karin van Wingerde
Auteursinformatie

Margot Aelen
M. Aelen LL.M. is promovenda bij het Europa Instituut van de Universiteit Utrecht en toezichthouder specialist bij DNB.

Karin van Wingerde
Dr. C.G. van Wingerde is universitair docent criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Artikel

Leeftijdscontrole op afstand

Een alternatieve methode om de naleving van de leeftijdsgrens voor alcohol te verbeteren

Trefwoorden leeftijdscontrole, Drank- en Horecawet, Ageviewers, alcohol
Auteurs Ben van Velthoven en Joris van Hoof
SamenvattingAuteursinformatie

    Enkele tientallen slijterijen maken op dit moment op basis van vrijwilligheid gebruik van Ageviewers, een systeem voor leeftijdscontrole op afstand. Hierbij wordt de leeftijd van de potentiële klant niet vastgesteld door personeel in de winkel, maar door een getrainde expert in een controlekamer elders. Aan de hand van een databestand met alle door het Ageviewers-systeem in 2011 uitgevoerde leeftijdscontroles kan worden berekend dat (te) jeugdige klanten ten minste 980.000 keer per jaar alcoholaankopen proberen te doen in slijterijen. Alles bijeen scoren jongeren in slijterijen, supermarkten en andere levensmiddelenzaken jaarlijks een hoeveelheid alcoholische drank die gelijk staat aan zo'n 25 miljoen glazen. Die alcoholaankopen zouden substantieel teruggedrongen kunnen worden als een systeem à la Ageviewers verplicht zou worden gesteld voor alle genoemde verkooppunten van alcohol. Het is aannemelijk dat een volledig uitgewerkte maatschappelijke kosten-batenanalyse een positief saldo zou opleveren.


Ben van Velthoven
Dr. B.C.J. van Velthoven is universitair hoofddocent rechtseconomie aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden.

Joris van Hoof
Dr. J.J. van Hoof is universitair docent aan de Universiteit Twente, Faculteit Gedragswetenschappen.
Artikel

Systeemtoezicht in de Nederlandse gezondheidszorg. Een experimentele innovatie van toezicht.

Trefwoorden systeemtoezicht, kwaliteit en veiligheid van zorg, experimental governance, institutioneel leren, formatief onderzoek
Auteurs Annemiek Stoopendaal, Martin de Bree, Franske Keuter e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft geëxperimenteerd met een nieuwe vorm van inspectie gebaseerd op systeemtoezicht (ST). Het experiment volgt uit voortgaande ontwikkelingen in de governance van zorginstellingen. Het experiment is gevolgd en ondersteund met formatief onderzoek. Geleerd is dat ST in de Nederlandse gezondheidszorg, mits gericht en evenwichtig toegepast, een bijdrage kan leveren aan de doelstellingen van de IGZ ten aanzien van effectief en efficiënt toezicht. ST maakt ‘inspectiemaatwerk’ mogelijk. Daarenboven geeft dit artikel inzicht in de werkwijze die gebruikt kan worden bij de modernisering van toezicht.


Annemiek Stoopendaal
Dr. A.M.V. Stoopendaal is universitair docent/wetenschappelijk onderzoeker, instituut Beleid en Management Gezondheidszorg, Erasmus Universiteit Rotterdam.

Martin de Bree
Dr. ing. M.A. de Bree MBA is adviseur en wetenschappelijk onderzoeker, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam.

Franske Keuter
Drs. F.G. Keuter MD is Coördinerend Specialistisch Senior Inspecteur, Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Paul Robben
Prof. dr. P.B.M. Robben is bijzonder hoogleraar ‘Effectiviteit van toezicht op de kwaliteit van de gezondheidszorg’, instituut Beleid en Management Gezondheidszorg Erasmus Universiteit Rotterdam/ Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Artikel

Percepties over inspecties

Ondernemers over hun ervaringen met Nederlandse inspectiediensten

Trefwoorden responsieve benadering, ondertoezichtgestelden, inspectiediensten
Auteurs Guido Brummelkamp en Tamara Flikweert
SamenvattingAuteursinformatie

    Bij de responsieve benadering van toezicht staan dialoog en overtuigen centraal. Over hoe deze benadering zich verhoudt tot de opvattingen en feitelijke ervaringen van ondernemers is nog weinig bekend. In dit artikel brengen de auteurs de kant van de ondernemer in beeld. Zij doen dat op basis van een enquête onder 2.000 kleine en middelgrote bedrijven. Bij hen is nagegaan hoe de ervaringen en verwachtingen van ondernemers met inspectiediensten zich verhouden tot het beleidsmatige uitgangspunt van responsieve handhaving. De auteurs leiden er vervolgens uit af of er een voedingsbodem is voor responsieve handhavingsstijlen.


Guido Brummelkamp
Drs. G. Brummelkamp is senior onderzoeker bij Panteia, onderzoeksbureau voor economisch en sociaal beleidsonderzoek, transportonderzoek en marktonderzoek.

Tamara Flikweert
Drs. T.E. Flikweert is onderzoeker aan de faculteit der rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Boekbespreking

Recensie Bestuurdersgeheimen

Auteurs Mijntje Lückerath-Rovers en Mariëtte Heemskerk
Auteursinformatie

Mijntje Lückerath-Rovers
Prof. dr. M. Lückerath-Rovers is hoogleraar Corporate Governance aan Tilburg University/TiasNimbas.

Mariëtte Heemskerk
Bestuurdersgeheimen. Over samenhang tussen leiderschapsrollen van bestuurders, strategische profielen en prestaties van woningcorporaties, Delft: Uitgeverij Eburon 2013

Frank Simons
Mr. drs. F. Simons is advocaat bij Bird & Bird LLP te Den Haag.

Gerrit-Jan Zwenne
Prof. mr. G.J. Zwenne is advocaat bij Bird & Bird LLP te Den Haag en hoogleraar Recht en de informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden.