Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2014 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Innovaties in het toezicht

Auteurs Dr. Karin van Wingerde
Auteursinformatie

Dr. Karin van Wingerde
Dr. C.G. van Wingerde is universitair docent criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij is tevens lid van de redactie van TvT.
Artikel

Risicogericht toezicht, profiling en Big Data

Trefwoorden Big Data, profiling, risicoprofielen
Auteurs Mr. dr. Ir. Bart Custers
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt uiteengezet hoe Big Data en risicoprofilering kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van risicogericht toezicht houden. Door de aard, omvang en structuur van Big Data schiet menselijke intuïtie tekort om inzicht en overzicht te krijgen. Met behulp van zoekalgoritmen kunnen zonder hypothese of vraagstelling patronen worden gezocht. Dat kan bruikbare risicoprofielen opleveren voor toezichthouders en biedt kansen als selectie-, detectie- of evaluatie-instrument. Er zijn evenwel beperkingen om rekening mee te houden, zoals gevoeligheid voor foutmarges, self-fulfilling prophecies en houdbaarheidsduur van profielen. Menselijke intuïtie, kennis en ervaring zouden daarom een duidelijk rol moeten krijgen in het gebruik van Big Data en risicoprofielen.


Mr. dr. Ir. Bart Custers
Mr. dr. ir. B.H.M. Custers is hoofd van de onderzoeksafdeling Criminaliteit, Rechtshandhaving en Sancties van het WODC. Daarnaast is hij als onderzoeksleider verbonden aan eLaw, het centrum voor recht in de informatiemaatschappij van de Universiteit Leiden.
Artikel

Online-opsporing en ontmoediging van vuurwerkdaders

Combinatie preventie en repressie via een publiek-private samenwerking

Trefwoorden illegaal vuurwerk, VeiligheidNL, Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers (TFOVB), leerpunten internetopsporing, publiek-private samenwerking, vuurwerkdaders ontmoedigen
Auteurs Cees Meijer
SamenvattingAuteursinformatie

    De laatste drie jaarwisselingen zijn door de Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers (TFOVB) vernieuwende online interventies uitgevoerd, waarmee (potentiële) vuurwerkdaders werden opgespoord en ontmoedigd om zwaar illegaal knalvuurwerk en vuurwerkbommen te bestellen, maken, verhandelen en afsteken. Uniek in de TFOVB was de publiek-private samenwerking bij de opsporing en ontmoediging van (potentiële) vuurwerkdaders. Het artikel beschrijft opzet, uitvoering en resultaten van de interventies, die zich hebben gericht op het afbreken van het online podium van vuurwerkdaders en op het ontmoedigen van (potentiële) bestellers van zwaar illegaal knalvuurwerk bij Poolse webwinkels. De beoogde meerwaarde die de samenwerking had voor de deelnemende organisaties was groot. De successen en leerpunten van de TFOVB-aanpak zijn eveneens voorstelbaar bij de inzet van online opsporingsmethoden voor andere thema’s en andere dadergroepen.


Cees Meijer
C. Meijer is zelfstandig communicatieadviseur en voormalig coördinator TFOVB. Hij is medeoprichter van Consument en Veiligheid (inmiddels VeiligheidNL) en sinds 1983 verantwoordelijk voor de jaarlijkse vuurwerkcampagnes.
Artikel

Heeft het gebruik van nieuwe media bij toezichthouders toekomst?

Trefwoorden NVWA, sociale media en apps, webcare, horeca inspectiekaart, twitterende inspecteurs
Auteurs Drs. Corine Zaagman-Doornbos, Ir. Wiebe Lammers en Marijn Colijn
Auteursinformatie

Drs. Corine Zaagman-Doornbos
Drs. C.R. Zaagman-Doornbos is senior communicatieadviseur NVWA.

Ir. Wiebe Lammers
Ir. J.W. Lammers is coördinerend specialistisch adviseur invasieve exoten, Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering NVWA.

Marijn Colijn
M.W. Colijn is coördinerend specialistisch adviseur productveiligheid NVWA.
Artikel

A behavioural revolution?

Toepassing van gedragseconomische inzichten bij ACM

Trefwoorden handhaving, gedragseconomie, gedragsbeïnvloeding, ACM, consumententoezicht
Auteurs Mr. Chris Fonteijn en Drs. Dirk Janssen
Auteursinformatie

Mr. Chris Fonteijn
Mr. C.A. Fonteijn is bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt.

Drs. Dirk Janssen
Drs. D.J. Janssen is directeur Bestuur, Beleid en Communicatie van de Autoriteit Consument & Markt.
Artikel

Toezicht in de zorg: gedrag sturen door benchmarks en gesprekken

Trefwoorden declaratiegedrag medisch specialisten, beheersing zorgkosten, doelmatig direct declareren (DDD-partnership), Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), materiële controle, controle zorgverzekeraars, gedragsverandering zorgverleners
Auteurs Michel Taal en Wietse Rypkema
SamenvattingAuteursinformatie

    Als men de media volgt, komen de medisch specialisten en hun declaratiegedrag er niet goed vanaf. Door verschillende incidenten staat toezicht in de zorg volop in de belangstelling. De aandacht gaat vooral uit naar onrechtmatige of vermeende frauduleuze declaraties. Het veld klaagt over onduidelijke regels en wijst naar de toezichthouder. De toezichthouder (en met hem het veld) rent achter incidenten aan en komt beperkt toe aan het sturen op gedrag.
    Het gewenste gedrag laat zich samenvatten in drie woorden: doelmatig direct declareren (DDD). In dit artikel wordt deze DDD-methode van analyse en gedragsverandering verder toegelicht. Hoe slimmigheden in het declareren kunnen worden omgebogen naar een model waarbij zorgverleners op rationele gronden doelmatig declareren.


Michel Taal
M. Taal is werkzaam bij i2i – Intelligence to Integrity

Wietse Rypkema
W. Rypkema is werkzaam bij i2i – Intelligence to Integrity
Artikel

Als de inspecteurs slapen

Mysteryshoppen door jongvolwassenen bij handhaving tabak- en alcoholwetgeving en de casus van overtredingen van het rookverbod in cafés in de avond en nacht

Trefwoorden rookverbod, horeca, naleving, mysteryshop, Nederland
Auteurs Dr. Gera Nagelhout, Prof. dr. Marc Willemsen, Dr. Joris van Hoof e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    Mysteryshoppen is de standaard bij onderzoek naar naleving van tabak- en alcoholwetgeving. Vaak worden jongvolwassenen ingezet, zodat verkopers of eigenaren minder snel vermoeden dat een inspectie of observatie gaande is. In twee pilotstudies hebben we gebruikgemaakt van de mysteryshopmethode om te onderzoeken in hoeverre naleving van het rookverbod samenhangt met het tijdstip van het cafébezoek. Beide pilotstudies lieten zien dat het aantal overtredingen verdubbelde na 23.00 uur. Bij het gebruik van de mysteryshopmethode voor onderzoeks- of handhavingsdoeleinden moet daarom rekening gehouden worden met het feit dat de steekproef van bezoekmomenten bepalend kan zijn voor de uitkomsten.


Dr. Gera Nagelhout
Dr. G.E. Nagelhout is post-doc onderzoeker bij de Universiteit Maastricht (CAPHRI) en tevens werkzaam bij de Alliantie Nederland Rookvrij.

Prof. dr. Marc Willemsen
Prof. dr. M.C. Willemsen is hoogleraar tabaksontmoediging bij de Universiteit Maastricht (CAPHRI) en tevens werkzaam bij de Alliantie Nederland Rookvrij.

Dr. Joris van Hoof
Dr. J.J. van Hoof is universitair docent aan de Universiteit Twente, faculteit Gedragswetenschappen.

Dr. Marcel Pieterse
Dr. M.E. Pieterse is universitair hoofddocent aan de Universiteit Twente, faculteit Gedragswetenschappen.
Artikel

Horizontaal toezicht is geen toezicht

Trefwoorden Belastingdienst, horizontaal toezicht, vaststellingsovereenkomsten
Auteurs Mr. dr. Ton Tekstra
SamenvattingAuteursinformatie

    De relatie tussen de fiscus en de belastingplichtige burgers en ondernemers kent sinds jaar en dag een verticaal ( top-down) karakter. De fiscus is daarbij verantwoordelijk voor de controle van belastingaangiften, de heffing van belastingen en de invordering daarvan. Dit behoort tot de kerntaken van de belastingdienst. Sinds 2005 houdt de fiscus zich ook bezig met het zogenoemde horizontale toezicht. Dit project is begonnen als model bij de zeer grote ondernemingen (veelal multinationals) en langzaam maar zeker is ook het midden- en kleinbedrijf onderwerp geworden van horizontaal toezicht. De fiscus presenteert het horizontaal toezicht als een succesvolle operatie en het lijkt zelfs een ‘exportproduct’ te worden. Toch bestaat er de nodige weerstand tegen deze figuur, onder meer uit de hoek van het midden- en kleinbedrijf, overigens ook vanuit de belastingdienst zelf. In dit artikel wordt beschreven hoe deze variant werkt en wordt onderzocht hoe de figuur zich verhoudt tot de basistaak van de fiscus, zijnde de controle, heffing en invordering van belastingen.


Mr. dr. Ton Tekstra
Mr. dr. A.J. Tekstra is advocaat en fiscalist bij Blauw Tekstra Uding Advocaten te Amsterdam.
Diversen

Over de eigen grenzen heen kijken

Een interview met drs. Frans Hiddema

Trefwoorden innovatie, veiligheid, zorg, cultuurverandering, continuïteit van management
Auteurs Dr. Karin van Wingerde
SamenvattingAuteursinformatie

    Innoveren betekent lang niet altijd dat we het wiel opnieuw moeten uitvinden. Er valt veel te leren van de manier waarop andere disciplines of branches omgaan met veiligheid en toezicht. Maar hoe realiseren we dat lessen uit andere velden ook daadwerkelijk de weg naar het eigen beleid vinden? Daarover sprak Karin van Wingerde namens de redactie van Tijdschrift voor Toezicht met de heer Frans Hiddema. Frans Hiddema was tussen 1990 en eind 2013 voorzitter van de raad van bestuur van het Oogziekenhuis Rotterdam. Door inzichten uit het bedrijfsleven te vertalen naar de veiligheid in het ziekenhuis, groeide het Oogziekenhuis uit tot een internationaal centre of excellence. Cultuurverandering, continuïteit van het management en het veilig kunnen melden van fouten en afwijkingen blijken daarvoor belangrijke ingrediënten.


Dr. Karin van Wingerde
Dr. C.G. van Wingerde is universitair docent criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij is tevens lid van de redactie van TvT.