Tijdschrift voor Toezicht

Article

Risicogericht toezicht, profiling en Big Data

Trefwoorden Big Data, profiling, risicoprofielen
Auteurs Mr. dr. Ir. Bart Custers
DOI
Auteursinformatie

Mr. dr. Ir. Bart Custers
Mr. dr. ir. B.H.M. Custers is hoofd van de onderzoeksafdeling Criminaliteit, Rechtshandhaving en Sancties van het WODC. Daarnaast is hij als onderzoeksleider verbonden aan eLaw, het centrum voor recht in de informatiemaatschappij van de Universiteit Leiden.
  • Samenvatting

      In deze bijdrage wordt uiteengezet hoe Big Data en risicoprofilering kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van risicogericht toezicht houden. Door de aard, omvang en structuur van Big Data schiet menselijke intuïtie tekort om inzicht en overzicht te krijgen. Met behulp van zoekalgoritmen kunnen zonder hypothese of vraagstelling patronen worden gezocht. Dat kan bruikbare risicoprofielen opleveren voor toezichthouders en biedt kansen als selectie-, detectie- of evaluatie-instrument. Er zijn evenwel beperkingen om rekening mee te houden, zoals gevoeligheid voor foutmarges, self-fulfilling prophecies en houdbaarheidsduur van profielen. Menselijke intuïtie, kennis en ervaring zouden daarom een duidelijk rol moeten krijgen in het gebruik van Big Data en risicoprofielen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.