Tijdschrift voor Toezicht

Article

Online-opsporing en ontmoediging van vuurwerkdaders

Combinatie preventie en repressie via een publiek-private samenwerking

Trefwoorden illegaal vuurwerk, VeiligheidNL, Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers (TFOVB), leerpunten internetopsporing, publiek-private samenwerking, vuurwerkdaders ontmoedigen
Auteurs Cees Meijer
DOI
Auteursinformatie

Cees Meijer
C. Meijer is zelfstandig communicatieadviseur en voormalig coördinator TFOVB. Hij is medeoprichter van Consument en Veiligheid (inmiddels VeiligheidNL) en sinds 1983 verantwoordelijk voor de jaarlijkse vuurwerkcampagnes.
  • Samenvatting

      De laatste drie jaarwisselingen zijn door de Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers (TFOVB) vernieuwende online interventies uitgevoerd, waarmee (potentiële) vuurwerkdaders werden opgespoord en ontmoedigd om zwaar illegaal knalvuurwerk en vuurwerkbommen te bestellen, maken, verhandelen en afsteken. Uniek in de TFOVB was de publiek-private samenwerking bij de opsporing en ontmoediging van (potentiële) vuurwerkdaders. Het artikel beschrijft opzet, uitvoering en resultaten van de interventies, die zich hebben gericht op het afbreken van het online podium van vuurwerkdaders en op het ontmoedigen van (potentiële) bestellers van zwaar illegaal knalvuurwerk bij Poolse webwinkels. De beoogde meerwaarde die de samenwerking had voor de deelnemende organisaties was groot. De successen en leerpunten van de TFOVB-aanpak zijn eveneens voorstelbaar bij de inzet van online opsporingsmethoden voor andere thema’s en andere dadergroepen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.