Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2015 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Rapport Commissie Borstlap: lessen voor toezicht en politiek

Trefwoorden Commissie Borstlap, onafhankelijkheid, Europees toezicht, primaat van de politiek, toezichtdilemma’s
Auteurs Prof. mr. Gustaaf Biezeveld en Mr. dr. Margot Aelen
Auteursinformatie

Prof. mr. Gustaaf Biezeveld
Prof. mr. G.A. Biezeveld is emeritus hoogleraar milieurecht en voormalig officier van justitie. Hij is tevens redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.

Mr. dr. Margot Aelen
Mr. dr. M. Aelen is toezichthouderspecialist bij DNB en redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.
Artikel

De NZa: marktmeester én toezichthouder

Trefwoorden regulering, NZa, Commissie Borstlap
Auteurs Mr. Elisabeth Pietermaat
SamenvattingAuteursinformatie

    Het rapport van de Commissie Borstlap bevat een groot aantal aanbevelingen voor zowel de Nederlandse Zorgautoriteit als de minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. Een van de aanbevelingen luidt dat moet worden overwogen de regulerings- en toezichttaken van de NZa niet langer in één organisatie onder te brengen. Op die aanbeveling wordt in deze bijdrage nader ingegaan, waarbij uiteraard ook aan de orde komt wat de commissie onder regulering en toezicht verstaat.


Mr. Elisabeth Pietermaat
Mr. E.C. Pietermaat is advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn en hoofdredacteur van Tijdschrift voor Toezicht.
Artikel

Beginselen van goed toezicht: het onafhankelijkheidsbeginsel

Trefwoorden Commissie-Borstlap, onafhankelijkheid, Europees toezicht, primaat van de politiek, toezichtdilemma’s
Auteurs Mr. dr. Margot Aelen
SamenvattingAuteursinformatie

    De aanleiding van dit themanummer van het Tijdschrift voor Toezicht – de ontwikkelingen inzake de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) – legt maar weer eens bloot hoe sterk de behoefte is aan beginselen van goed toezicht. De hervorming van de NZa staat echter niet op zichzelf. Het is slechts een van de veel bediscussieerde toezichthouders waarbij door schade en schande wordt geleerd en waarbij wordt gezocht naar een optimale institutionele en materiële vormgeving van het toezicht. In deze bijdrage wordt ingegaan op een aantal fundamentele beginselen die ten grondslag moeten liggen bij een dergelijke vormgeving. In het bijzonder wordt ingegaan op de onafhankelijkheid van toezichthouders. De NZa-casus en de lessen die hiervan kunnen worden geleerd, staan centraal.


Mr. dr. Margot Aelen
Mr. dr. M. Aelen is toezichthouderspecialist bij DNB en redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.
Artikel

Living Apart Together: Over de verhouding tussen toezichthouders en maatschappelijke stakeholders

Trefwoorden horizontaal toezicht, verantwoording, regulatory capture
Auteurs Dr. Caelesta Braun
SamenvattingAuteursinformatie

    De verhouding tussen toezichthouders en de sector is van oudsher een netelige kwestie. Betekenisvol en legitiem toezicht vraagt om zowel distantie ten opzichte van als betrokkenheid bij de sector en andere maatschappelijke stakeholders. Een onbalans in deze relaties leidt vaak tot kritiek op het functioneren van de toezichthouder. Ook rond het functioneren van de NZa komt deze complexe relatie aan bod, maar slechts op een indirecte manier.


Dr. Caelesta Braun
Dr. C. Braun is assistant professor Departement Organisatie- en Bestuurswetenschappen (USBO), Universiteit Utrecht.
Artikel

Benoemingenbeleid en benoemingspraktijk bij markttoezichthouders: op naar meer onafhankelijkheid en diversiteit

Trefwoorden markttoezichthouders, benoemingenbeleid, besturen, onafhankelijkheid, NZa, AFM
Auteurs Dr. Adriejan van Veen
SamenvattingAuteursinformatie

    In de NZa-affaire stond het gebrek aan onafhankelijkheid van de toezichthouder van zowel het ministerie als het zorgveld centraal. Ook bij de AFM stonden nevenfuncties van de raad van toezicht onlangs in de schijnwerpers. Na een kritisch rapport hierover stapten verschillende leden op, het ministerie van Financiën beschuldigend van een machtsovername. Deze problematiek bewijst dat de dubbele onafhankelijkheid van markttoezichthouders en hun bestuurders voortdurend omstreden is. Dit artikel betoogt daarom dat de politiek het benoemingenbeleid bij markttoezichthouders zodanig moet aanpassen, dat er meer ruimte is voor onafhankelijkheid en diversiteit in de besturen.


Dr. Adriejan van Veen
Dr. A. van Veen is postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden.
Artikel

De faal- en slaagfactoren voor leiderschap binnen toezichthouders

Trefwoorden effectief leiderschap, toezichthouders, laissez-faire, tegenspraak
Auteurs Prof. dr. Janka Stoker en Dr. Floor Rink
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel beschrijft kenmerken van effectief leiderschapsgedrag en koppelt deze aan de specifieke context van een toezichthouder. Een toezichthouder is te typeren als een professionele organisatie, waarin hoogopgeleide medewerkers enerzijds consciëntieus en prudent moeten zijn, maar anderzijds ook flexibiliteit moeten kunnen tonen als de situatie daarom vraagt. Deze context stelt extra eisen aan leidinggevenden binnen toezichthouders. Een aantal belangrijke faalfactoren voor leiderschap worden beschreven: een overdaad aan laissez-faire en een tekort aan relatiegericht en verandergericht leiderschap, gecombineerd met te weinig kennis van de inhoud en te weinig ruimte voor tegenspraak. Dit leidt tot een aantal specifieke leiderschapslessen voor toezichthouders.


Prof. dr. Janka Stoker
Prof. dr. J.I. Stoker is werkzaam bij de vakgroep HRM/OB van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen.

Dr. Floor Rink
Dr. F.A. Rink is werkzaam bij de vakgroep HRM/OB van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen.
Artikel

De lessons learned van toezichtrapporten

Trefwoorden rapport, Commissie Borstlap, Icesave, Commissie Scheltema, Commissie Hoekstra
Auteurs Prof. mr. Annetje Ottow
SamenvattingAuteursinformatie

    Het rapport van de Commissie Borstlap past in een serie rapporten waarin, naar aanleiding van een incident, terugkijkend een feitelijke en kwalitatieve analyse wordt gedaan over de gang van zaken bij een toezichthouder. Andere rapporten die in dit rijtje thuishoren zijn onder meer: het rapport Icesave, het rapport in de DSB-affaire en het onderzoek naar de ondergang van SNS. Deze rapporten zijn waardevol, aangezien zij waardevolle lessen bevatten voor niet alleen de betrokken toezichthouder, maar ook voor andere toezichthouders. In deze bijdrage worden uit diverse rapporten de lessons learned geschetst, waarbij ook buitenlandse rapporten aan de orde komen.


Prof. mr. Annetje Ottow
Prof. mr. Annetje T. Ottow is hoogleraar economisch publiekrecht, decaan van de Faculteit rechtsgeleerdheid, economie, bestuur en organisatie van de Universiteit Utrecht en non-executive director Competition and Markets Authority, United Kingdom.
Boekbespreking

Beginselen van goed markttoezicht

Trefwoorden markttoezicht, beginselen, financieel toezicht, onafhankelijkheid
Auteurs Prof. dr. Paul Robben
Auteursinformatie

Prof. dr. Paul Robben
Prof. dr. P.B.M. Robben is bijzonder hoogleraar ‘Effectiviteit van toezicht op de kwaliteit van de gezondheidszorg’, instituut Beleid en Management Gezondheidszorg Erasmus Universiteit Rotterdam/Inspectie voor de Gezondheidszorg.