Tijdschrift voor Toezicht

Article

De faal- en slaagfactoren voor leiderschap binnen toezichthouders

Trefwoorden effectief leiderschap, toezichthouders, laissez-faire, tegenspraak
Auteurs Prof. dr. Janka Stoker en Dr. Floor Rink
DOI
Auteursinformatie

Prof. dr. Janka Stoker
Prof. dr. J.I. Stoker is werkzaam bij de vakgroep HRM/OB van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen.

Dr. Floor Rink
Dr. F.A. Rink is werkzaam bij de vakgroep HRM/OB van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen.
  • Samenvatting

      Dit artikel beschrijft kenmerken van effectief leiderschapsgedrag en koppelt deze aan de specifieke context van een toezichthouder. Een toezichthouder is te typeren als een professionele organisatie, waarin hoogopgeleide medewerkers enerzijds consciëntieus en prudent moeten zijn, maar anderzijds ook flexibiliteit moeten kunnen tonen als de situatie daarom vraagt. Deze context stelt extra eisen aan leidinggevenden binnen toezichthouders. Een aantal belangrijke faalfactoren voor leiderschap worden beschreven: een overdaad aan laissez-faire en een tekort aan relatiegericht en verandergericht leiderschap, gecombineerd met te weinig kennis van de inhoud en te weinig ruimte voor tegenspraak. Dit leidt tot een aantal specifieke leiderschapslessen voor toezichthouders.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.