Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2016 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Transparant toezicht

Auteurs Joep Beckers MSc. LL.B
Auteursinformatie

Joep Beckers MSc. LL.B
J.J.H. Beckers MSc. LL.B is senior gedragswetenschapper bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en redactielid van het Tijdschrift voor Toezicht.
Artikel

Ontwikkelingen in de publieke verantwoording door financieeltoezichthouders

Auteurs Prof. mr. dr. Femke de Vries en Mr. dr. Margot Aelen
SamenvattingAuteursinformatie

    Van onafhankelijke toezichthouders wordt verwacht dat zij verantwoording afleggen. De gedachte is dat hoe onafhankelijker zij zijn, hoe meer verantwoording ze moeten afleggen om balans te houden in het systeem van checks and balances. Toezichthouders leggen via verschillende partijen verantwoording af, maar ook over een veelheid aan criteria. Is de toezichthouder binnen zijn wettelijke mandaat gebleven? Hoe heeft hij de aan hem ter beschikking staande middelen aangewend? Vooral in het financieel toezicht hebben zich op deze terreinen de laatste jaren ontwikkelingen voorgedaan. Deze ontwikkelingen roepen vragen op ten aanzien van de verantwoording door de toezichthouder. In dit artikel worden deze ontwikkelingen vanuit een juridisch perspectief bekeken en in relatie gezet tot het vertrouwen van het publiek in de toezichthouder.


Prof. mr. dr. Femke de Vries
Prof. mr. dr. F. de Vries is bijzonder hoogleraar Toezicht aan de Rijksuniversiteit Groningen en tevens lid van het bestuur van de AFM.

Mr. dr. Margot Aelen
mr. dr. M. Aelen is toezichthouderspecialist bij DNB.

Mr. dr. Rolf Ortlep
Mr. dr. R. Ortlep is als universitair hoofddocent verbonden aan het Montaigne Centrum voor Rechtspleging en Conflictoplossing van de Universiteit Utrecht.

Mr. dr. Arnt Mein
Mr. dr. A.G. Mein is lector Legal Management aan de Hogeschool van Amsterdam.

mr. dr. Ageeth Klaassen
Mr. dr. A.G.H. Klaassen is universitair docent ondernemingsrecht en zij geeft het vak Organisatie en bestuur van de zorg in de master Recht van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam; zij is lid van een raad van toezicht van een stichting in de eerstelijnsgezondheidszorg.