Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2019 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Het begin van een feestelijke periode

Auteurs Joep Beckers
Auteursinformatie

Joep Beckers
Dr. J.J.H. Beckers is manager Toezicht Zorgaanbieders bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Toezicht.
Artikel

Access_open Fusietoetsing in de zorg: een terug- en vooruitblik

Trefwoorden zorgfusies, mededingingstoezicht, zorgspecifieke fusietoets, aanmerkelijke marktmacht, gezondheidszorg
Auteurs Marco Varkevisser en Erik Schut
SamenvattingAuteursinformatie

    Het fusietoezicht in de zorg staat al jaren ter discussie. Dit artikel gaat in op (1) de invoering van en ervaringen met de zorgspecifieke fusietoets en (2) de ontwikkelingen in het mededingingstoezicht op zorgfusies. Bij de zorgspecifieke fusietoets valt te betwijfelen of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Dit pleit voor een herbezinning op nut en noodzaak van deze toets. Het mededingingstoezicht op zorgfusies is lange tijd te toegeeflijk geweest. Er lijkt sprake van een kentering, maar deze komt te laat om in sommige zorgsectoren en regio’s dominante machtposities te voorkomen. Vandaar dat sterker optreden tegen machtsposities geboden is.


Marco Varkevisser
Prof. dr. M. Varkevisser is als hoogleraar verbonden aan Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Erik Schut
Prof. dr. F.T. Schut is als hoogleraar verbonden aan Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Artikel

Herijking horizontaal toezicht: noodzakelijk kwaad of logisch gevolg?

Trefwoorden horizontaal toezicht, toezicht, Belastingdienst, cooperative compliance, internationaal
Auteurs Lisette van der Hel en Maarten Siglé
SamenvattingAuteursinformatie

    Nederland was een van de eerste landen die het zogenoemde horizontaal toezicht (HT) introduceerde. Sindsdien hebben belastingdiensten over de gehele wereld dat voorbeeld gevolgd en is HT ingevoerd in andere toezichtdomeinen zoals de zorg en de voedselveiligheid. In Nederland is het HT in tegenstelling tot andere landen sinds de introductie niet wezenlijk veranderd, terwijl HT al sinds het begin vragen oproept en er regelmatig kritiek doorklinkt. In dit artikel inventariseren en analyseren we de (wetenschappelijke) onderzoeken die inmiddels op het gebied van HT zijn gedaan en concluderen we dat een herijking van HT, zoals de Nederlandse Belastingdienst momenteel uitvoert, niet alleen logisch is, gezien het feit dat Nederland een voorloper op dit terrein was, maar ook noodzakelijk is gezien de vragen en kritiek die er zijn. We concluderen ook dat het lastig is om tegemoet te komen aan een modernisering in lijn met internationale ontwikkelingen omdat landen binnen het concept van HT ieder een eigen weg lijken te kiezen en van een gezamenlijke ontwikkeling geen sprake lijkt te zijn.


Lisette van der Hel
Prof. dr. L. van der Hel is hoogleraar effectiviteit van overheidstoezicht en is verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit. De auteur is tevens werkzaam bij de Belastingdienst.

Maarten Siglé
Drs. Maarten Siglé is PhD-student en docent. De auteur is tevens werkzaam bij de Belastingdienst.
Artikel

De digitale werkwijzen van de ACM en de AFM bekeken met een AVG-bril

Trefwoorden AVG, digitale opsporing, werkwijze ACM en AFM, artikel 5:17 Awb
Auteurs Elsbeth Beumer
SamenvattingAuteursinformatie

    Voor het opsporen van overtredingen vergaren toezichthouders in toenemende mate digitaal materiaal bij vermeende overtreders. De bevoegdheid om digitaal opgeslagen zakelijke gegevens te kopiëren, hebben toezichthouders op grond van artikel 5:17 Awb. De ACM en AFM hebben deze bevoegdheid en de manier waarop zij het digitale materiaal verzamelen en kopiëren uitgewerkt in een werkwijze. In dit artikel worden deze ‘digitale werkwijzen’ van de ACM en AFM bekeken met een AVG-bril. Is de bevoegdheid om (soms grote) hoeveelheden en (on)gestructureerde data te verzamelen en kopiëren in overeenstemming met de AVG? En zo ja, welke eisen stelt de AVG aan de digitale werkwijzen?


Elsbeth Beumer
Dr. mr. A.E. Beumer is als senior opsporingsambtenaar werkzaam bij de Autoriteit Consument & Markt en is nauw betrokken bij de uitvoering van de ACM Digitale Werkwijze.
Notenkraker

De digitale werkwijze: bestuursrechtelijk toezicht aan de hand van digitale gegevens

Gerechtshof Den Haag 12 februari 2019, ECLI:NL:GHDHA:2019:470

Trefwoorden rechtsbescherming, digitale werkwijze, bestuursrechtelijk toezicht
Auteurs Marije Batting
SamenvattingAuteursinformatie

    In het arrest van 12 februari 2019 oordeelt het Gerechtshof Den Haag dat de digitale werkwijze van de ACM voldoende waarborgen voor effectieve rechtsbescherming biedt bij bestuursrechtelijk toezicht aan de hand van digitale gegevens.


Marije Batting
Mr. M.L. Batting is advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, Den Haag en redacteur van Tijdschrift voor Toezicht. Kantoorgenoten zijn betrokken geweest bij het in deze Notenkraker te bespreken arrest.
Uit het veld

Onder vuur? Convenanten in het belang van de veiligheid bij publieke samenkomsten en andere publieke plaatsen

Trefwoorden convenant, evenement, handhaving, openbare orde, gemeente
Auteurs Mandy van Rooij
SamenvattingAuteursinformatie

    Bij publieke evenementen en gebouwen is sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid voor orde en veiligheid tussen de private organisator en de burgemeester. Convenanten waarin partijen gezamenlijk afspraken maken over veiligheid kunnen een nuttige aanvulling op de vergunningverlening zijn. In het geval van het incident met de Vreugdevuren in Scheveningen heeft de gemeente afspraken met de bouwers in een convenant neergelegd, in plaats van een vergunning. Uit het onderzoek van de OVV zal moeten blijken welke rol het convenant heeft gespeeld bij de ontstane onveilige situaties en wat die conclusies betekenen voor het gebruik van convenanten in het brede veiligheidsdomein.


Mandy van Rooij
Mr. A.E. van Rooij is werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarnaast is zij als gastonderzoeker verbonden aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit.
Column

De rol van strenge handhaving in het toezicht

Lessen van de ING-affaire

Trefwoorden handhaving, bancaire sector, DNB, ING-bank, witwassen
Auteurs Harald Benink
SamenvattingAuteursinformatie

    In 2018 was er opnieuw sprake van turbulentie in de bancaire sector, met als dieptepunt de schikking die ING met het Openbaar Ministerie trof. ING had jarenlang onvoldoende actief geprobeerd te voorkomen dat rekeningen bij de bank werden gebruikt voor witwassen. Hoogleraar Harald Benink kijkt terug op de gebeurtenissen en concludeert in lijn met de in 2010 opgestelde ambities van De Nederlandsche Bank als toezichthouder: de rol van strenge handhaving in het toezicht wordt vaak onderschat.


Harald Benink
Prof. dr. H.A. Benink is als hoogleraar Banking & Finance verbonden aan het Institute of Governance van Tilburg University. Tevens is hij voorzitter van het European Shadow Financial Regulatory Committee.
Boekbespreking

Governance in beweging

Boekbespreking van A. de Bos, J.G.C.M. Galle, M.E.P.A.R. Jans, F. Meeuwissen & K. van Middelaar, Governance in beweging. De intern toezichthouder in de semipublieke sector, Den Haag: Boom juridisch 2018.

Auteurs Leonie Schakel
Auteursinformatie

Leonie Schakel
Mr. drs. L.A. Schakel is promovenda bij de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM), Erasmus Universiteit Rotterdam en senior beleidsmedewerker bij de Nederlandse Zorgautoriteit.
Call for papers

Access_open Call for papers