Tijdschrift voor Toezicht

Article

‘Tone at the top’ als maatstaf voor compliance?

Trefwoorden horizontaal toezicht, tone at the top, gedragsbeïnvloeding, toezicht
Auteurs Lisette van der Hel en Maarten Siglé
DOI
Auteursinformatie

Lisette van der Hel
Prof. dr. mr. E.C.J.M. van der Hel RA is als hoogleraar effectiviteit van overheidstoezicht verbonden aan Nyenrode Business University.

Maarten Siglé
Dr. M.A. Siglé RA is als docent en onderzoeker verbonden aan Nyenrode Business University. Beide auteurs zijn tevens werkzaam bij de Belastingdienst.
  • Samenvatting

      De gedachte is dat het bestuur van een organisatie via de ‘tone at the top’ (TATT) grote invloed heeft op de gedragingen van de organisatie. Uit ons onderzoek blijkt dat de mate waarin het bestuur zorgt voor een heldere communicatie van de houding binnen de organisatie – onder andere aan de hand van heldere en realistische (fiscale) doelstellingen – positief samenhangt met compliance. Voor externe toezichthouders is dit een indicatie dat de expliciete vastlegging en het delen van de strategie van de organisatie een belangrijke rol kunnen spelen in het zicht krijgen op de TATT. Aanvullend lijkt het mogelijk om de TATT te beïnvloeden via op vertrouwen en samenwerking gebaseerde toezichtstrategieën, zoals het horizontaal toezicht.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.