Tijdschrift voor Toezicht

Article

Tegengaan van bestuurlijk verval in de semipublieke sector

Trefwoorden bestuurlijk verval, semipublieke sector, intern en extern toezicht, tegenkracht, leiderschap
Auteurs Meike Bokhorst
DOI
Auteursinformatie

Meike Bokhorst
Dr. A.M. Bokhorst is senior onderzoeker bij Utrecht University School of Governance en bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.
  • Samenvatting

      Bij woningcorporaties, onderwijs-, cultuur- en zorginstellingen zijn het afgelopen decennium verscheidene ervaren bestuurders van hun voetstuk getuimeld. Vaak zaten krachtige bestuurders al lang op hun plek en kregen zij in de loop der tijd steeds minder tegenspel. Hoe kunnen interne en externe toezichthouders bestuurlijk verval eerder signaleren en tegengaan? Meike Bokhorst deed samen met Sjors Overman onderzoek naar zo’n veertig misstanden in de semipublieke sector. Ze deden literatuurstudie, analyseerden rapporten van incidenten, spraken met secretarissen, toezichthouders en bestuurders en deden een survey onder bestuurders. Het onderzoek laat zien hoe toezicht kan meegroeien met de bestuurskracht. Als de ervaring van bestuurders na verloop van tijd toeneemt, moet ook het toezicht zich blijven versterken, en waar nodig van rol veranderen. Zo blijven macht en tegenmacht in balans.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.