Screen_shot_2017-09-07_at_11.04.55
Rss

Tijdschrift voor Toezicht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2023 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Access_open Vertrouwen door openheid

Auteurs Jeroen Goudsmit en Marije Batting
Auteursinformatie

Jeroen Goudsmit
Dr. J. Goudsmit is kerndocent Compliance & Integriteitsmanagement aan de Vrije Universiteit Amsterdam, manager Compliance Model Validation bij de Rabobank en redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.

Marije Batting
Mr. M.L. Batting is advocaat-partner bestuursrecht bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn en redacteur van Tijdschrift voor Toezicht.
Artikel

De kunst van het in- en terugveren

Veerkracht en de ketens in het domein van Justitie en Veiligheid

Trefwoorden veerkracht, resilience, toezicht, Justitie en Veiligheid
Auteurs Constant Hijzen en Roel de Bont
SamenvattingAuteursinformatie

    Veerkracht is een gevleugeld begrip, maar het lijkt in de Nederlandse publieke sector zelden helder te zijn geconceptualiseerd. Toch is het voor de praktijk van politiek, beleid, uitvoering en toezicht een buitengewoon relevant begrip. In dit artikel wordt aan de hand van wetenschappelijke literatuur een voorzet gedaan voor de invulling en operationalisatie van het begrip veerkracht. In aanvulling daarop wordt door de bril van dit geoperationaliseerde begrip gekeken naar het domein van Justitie en Veiligheid. Uit die analyse komen vier structurele factoren naar voren die veerkracht juist in de weg staan. De relevantie hiervan schuilt niet alleen in de reflectie, maar ook in de toezichtpraktijk: hier worden de eerste handvatten geformuleerd waarmee veerkracht in het toezicht verder vormgegeven kan worden.


Constant Hijzen
Dr. C.W. Hijzen is werkzaam als hoofd van het Kennis- en Kwaliteitscentrum (KKC) bij de Inspectie Justitie en Veiligheid. Tevens is hij als geaffilieerd onderzoeker verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden en is hij redacteur van Tijdschrift voor Toezicht.

Roel de Bont
R. de Bont Msc is werkzaam als senior inspecteur bij de Inspectie Justitie en Veiligheid. Daarvoor werkte hij als onderzoeker bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden.
Artikel

Transparante verslaglegging over toezicht in ziekenhuizen: een internationale vergelijking

Trefwoorden gezondheidszorg, Groot-Brittannië/Verenigd Koninkrijk, verantwoording/transparantie/openheid, governance/professionaliteit, evaluatie van functioneren
Auteurs Judith Godschalx, Walther van Mook en Leen Paape
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage beschrijven we de transparantie van ziekenhuizen door de jaarverslagen van de Raad van Toezicht (RvT) van Universitaire Medisch Centra (UMCs) te vergelijken met perifere opleidingsziekenhuizen en Britse academische ziekenhuizen. We bevelen aan om de transparantie in Nederlandse RvT jaarverslagen te verbeteren wat betreft zelf-evaluatie, aanwezigheid tijdens vergaderingen en de evaluatie van het bestuur.


Judith Godschalx
Mw. mr. drs. J.A. Godschalx-Dekker is psychiater/manager bij twee streekziekenhuizen, voormalig opleider en plaatsvervangend geneesheer-directeur van een STZ-ziekenhuis en volgde opleidingen in verschillende UMC’s. Zij is vicevoorzitter van een raad van toezicht in het onderwijs en voormalig lid van Provinciale Staten.

Walther van Mook
Prof. dr. W.N.K.A. van Mook is internist/intensivist, plaatsvervangend opleider en plaatsvervangend afdelingshoofd van de afdeling intensive care en directeur Academie Medische Vervolgopleidingen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+) en hoogleraar professionele ontwikkeling bij de School of Health Professions Education, Universiteit Maastricht.

Leen Paape
Prof. dr. L. Paape RA RO CIA is emeritus hoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode Business Universiteit en voorzitter van verschillende raden van commissarissen.
Column

Access_open Dei t dut, mout t waitn

Enkele bespiegelingen bij de rol van het Staatstoezicht op de Mijnen bij de gaswinningsschade in Groningen

Auteurs Herman Bröring
Auteursinformatie

Herman Bröring
prof. mr. dr. H.E. Bröring is hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Martin Wörsdörfer
M. Wörsdörfer is voorzitter van Holland Quaestor, de branchevereniging van trustkantoren, en voormalig Tweede Kamerlid.
Interview

Access_open In gesprek met Liebrich Hiemstra

Proefschrift: Financial Supervision of Energy Derivative Trading: How do the principles of effectiveness, legality and judicial protection play out in the supervision and enforcement of information exchange in the field of energy derivative trading? A taxonomy.

Trefwoorden toezicht, energiesector, energiederivaten, Europees toezicht, nationaal toezicht
Auteurs Anna Merz en Pieter Welp
SamenvattingAuteursinformatie

    In de serie ‘in gesprek met een pas gepromoveerde onderzoeker’ geven we aandacht aan promotieonderzoeken die voor toezichthouders relevant zijn. Hiervoor interviewen we als redactie van het Tijdschrift voor Toezicht (recent) gepromoveerde onderzoekers over hun onderzoek en de betekenis ervan voor het toezicht.
    In dit interview spraken Anna Merz en Pieter Welp, redacteuren van Tijdschrift voor Toezicht, met Liebrich Hiemstra die in 2023 promoveerde aan de Tilburg University op haar onderzoek naar toezicht op handel in energiederivaten. Liebrich werkt momenteel als senior legal counsel bij Vattenfall.


Anna Merz
A. Merz MA is promovenda bij de sectie Criminologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam en redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.

Pieter Welp
Drs. P. Welp is senior wetenschappelijk medewerker van de Inspectieraad en redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.

    Op 1 maart 2022 bestond de Inspectieraad vijftien jaar. Genoeg reden voor de redactie om te spreken met Alida Oppers, de voorzitter van de Inspectieraad. Er volgt een gesprek over de resultaten die de Inspectieraad heeft gerealiseerd en de plannen voor de toekomst, het centraal stellen van publieke waarden in het toezicht, de onafhankelijkheid van Rijksinspecties, toezichthouders als ogen en oren in de maatschappij (en daarmee functionerend als een feedbackmechanisme in de beleidscyclus), burgerperspectieven in het toezicht en de implicaties van de Parlementaire enquête Groningen voor het toezicht.


Frans van Bruggen
Drs. F.P. van Bruggen is buitenpromovendus en toezichthouder bij De Nederlandsche Bank en redactielid van Tijdschrift voor Toezicht.

Constant Hijzen
Dr. C.W. Hijzen is werkzaam als hoofd van het Kennis- en Kwaliteitscentrum (KKC) bij de Inspectie Justitie en Veiligheid. Tevens is hij als geaffilieerd onderzoeker verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden en redacteur van Tijdschrift voor Toezicht.
Call for papers

Access_open Call for papers