Tijdschrift voor Toezicht

Article

De kunst van het in- en terugveren

Veerkracht en de ketens in het domein van Justitie en Veiligheid

Trefwoorden veerkracht, resilience, toezicht, Justitie en Veiligheid
Auteurs Constant Hijzen en Roel de Bont
DOI
Auteursinformatie

Constant Hijzen
Dr. C.W. Hijzen is werkzaam als hoofd van het Kennis- en Kwaliteitscentrum (KKC) bij de Inspectie Justitie en Veiligheid. Tevens is hij als geaffilieerd onderzoeker verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden en is hij redacteur van Tijdschrift voor Toezicht.

Roel de Bont
R. de Bont Msc is werkzaam als senior inspecteur bij de Inspectie Justitie en Veiligheid. Daarvoor werkte hij als onderzoeker bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden.
  • Samenvatting

      Veerkracht is een gevleugeld begrip, maar het lijkt in de Nederlandse publieke sector zelden helder te zijn geconceptualiseerd. Toch is het voor de praktijk van politiek, beleid, uitvoering en toezicht een buitengewoon relevant begrip. In dit artikel wordt aan de hand van wetenschappelijke literatuur een voorzet gedaan voor de invulling en operationalisatie van het begrip veerkracht. In aanvulling daarop wordt door de bril van dit geoperationaliseerde begrip gekeken naar het domein van Justitie en Veiligheid. Uit die analyse komen vier structurele factoren naar voren die veerkracht juist in de weg staan. De relevantie hiervan schuilt niet alleen in de reflectie, maar ook in de toezichtpraktijk: hier worden de eerste handvatten geformuleerd waarmee veerkracht in het toezicht verder vormgegeven kan worden.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.