Tijdschrift voor Toezicht

Article

Transparante verslaglegging over toezicht in ziekenhuizen: een internationale vergelijking

Trefwoorden gezondheidszorg, Groot-Brittannië/Verenigd Koninkrijk, verantwoording/transparantie/openheid, governance/professionaliteit, evaluatie van functioneren
Auteurs Judith Godschalx, Walther van Mook en Leen Paape
DOI
Auteursinformatie

Judith Godschalx
Mw. mr. drs. J.A. Godschalx-Dekker is psychiater/manager bij twee streekziekenhuizen, voormalig opleider en plaatsvervangend geneesheer-directeur van een STZ-ziekenhuis en volgde opleidingen in verschillende UMC’s. Zij is vicevoorzitter van een raad van toezicht in het onderwijs en voormalig lid van Provinciale Staten.

Walther van Mook
Prof. dr. W.N.K.A. van Mook is internist/intensivist, plaatsvervangend opleider en plaatsvervangend afdelingshoofd van de afdeling intensive care en directeur Academie Medische Vervolgopleidingen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+) en hoogleraar professionele ontwikkeling bij de School of Health Professions Education, Universiteit Maastricht.

Leen Paape
Prof. dr. L. Paape RA RO CIA is emeritus hoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode Business Universiteit en voorzitter van verschillende raden van commissarissen.
  • Samenvatting

      In deze bijdrage beschrijven we de transparantie van ziekenhuizen door de jaarverslagen van de Raad van Toezicht (RvT) van Universitaire Medisch Centra (UMCs) te vergelijken met perifere opleidingsziekenhuizen en Britse academische ziekenhuizen. We bevelen aan om de transparantie in Nederlandse RvT jaarverslagen te verbeteren wat betreft zelf-evaluatie, aanwezigheid tijdens vergaderingen en de evaluatie van het bestuur.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.