Tijdschrift voor Toezicht

Article

De professionalisering van customer due diligence

Trefwoorden customer due diligence, financieel economische criminaliteit, onderzoeksmethodiek, witwassen, individualisatie
Auteurs Frank Erkens
DOI
Auteursinformatie

Frank Erkens
F.J. Erkens is partner bij Holland Integrity Group en promovendus aan de Open Universiteit. Hij heeft eerst twintig jaar als forensisch accountant bij de Belastingdienst, politie en internationale accountantskantoren gewerkt, waarna hij in 2004 Holland Integrity Group heeft opgericht, van waaruit financiële instellingen, multinationals, overheidsinstellingen en andere partijen met vraagstukken op het terrein van financieel economische criminaliteit worden ondersteund.
  • Samenvatting

      Het witwasdossier is geen rustig bezit; niet voor financiële en andere instellingen en ook niet voor de verschillende toezichthouders. De decennialange worsteling bij instellingen tussen compliance en commercie lijkt nog altijd geen goed werkende balans te hebben opgeleverd en de vooruitzichten zijn allesbehalve positief. In dit artikel wordt uiteengezet dat aan Customer Due Diligence twee verschillende onderzoeksmethodieken ten grondslag kunnen liggen, die lijnrecht tegenover elkaar staan en verschillende resultaten opleveren. Daarnaast belemmeren ook andere factoren een professionele aanpak van de witwasproblematiek. Het wordt tijd voor een professionalisering van CDD.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.