Tijdschrift voor Toezicht

Article

Het potentieel van narratieve verantwoording

Trefwoorden verantwoorden, narratieven, verhalen, reflexiviteit
Auteurs Hester van de Bovenkamp, Josje Kok, Annemiek Stoopendaal en Anne Margriet Pot
DOI
Auteursinformatie

Hester van de Bovenkamp
Prof. dr. H.M. van de Bovenkamp is als hoogleraar Patiëntenwetenschappen werkzaam bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Josje Kok
Dr. J.H. Kok is antropoloog en als postdoctoraal onderzoeker werkzaam bij ESHPM.

Annemiek Stoopendaal
Dr. A. Stoopendaal is organisatieantropoloog en werkt als toezichthouder in de zorg.

Anne Margriet Pot
Prof. dr. A.M. Pot is als hoogleraar Toezicht op persoonsgerichte en geïntegreerde langdurige zorg werkzaam bij ESHPM en strategisch adviseur langdurige zorg bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Daarnaast is zij als buitengewoon hoogleraar verbonden aan North-West University, Zuid-Afrika.
  • Samenvatting

      Verantwoording afleggen over de kwaliteit van publieke dienstverlening is een belangrijke publieke waarde. Verantwoording gebeurt in verschillende verantwoordingsrelaties en op verschillende manieren. Verantwoordingsinformatie komt vaak in de vorm van cijfers, maar steeds meer publieke organisaties experimenteren met andere vormen van verantwoorden. Narratief verantwoorden, via verhalen of verhalende praktijken, is een belangrijke vorm van anders verantwoorden. In dit essay verkennen we, op basis van literatuur, wat narratief verantwoorden is, hoe het werkt en plaats kan vinden op verschillende niveaus, en wat het betekent voor toezicht.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.