Cover_large
Rss

Vennootschap & Onderneming

Meer op het gebied van Ondernemingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2009 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

SPACs: een alternatief in zware beurstijden?

Trefwoorden SPAC, beursintroductie, prospectus, beleggingsinstelling, marktmisbruik
Auteurs Mr. M. van Straaten en Mr. J.S. Polderman
SamenvattingAuteursinformatie

    Het aantal nieuwe noteringen op Euronext Amsterdam bleef afgelopen jaar achter. Een aanzienlijk deel van deze noteringen betrof SPACs, een nieuw fenomeen in Nederland. Het doel van de SPAC, een vennootschap zonder geschiedenis, is het aantrekken van kapitaal door middel van een uitgifte van aandelen en warrants die worden genoteerd aan een effectenbeurs, waarmee vervolgens één of meer acquisities worden gedaan. In deze bijdrage komt de structurering van SPACs aan de orde, alsmede een aantal juridische aspecten op het gebied van het vennootschapsrecht en het effectenrecht die typisch zijn voor SPACs


Mr. M. van Straaten
Mr. M. van Straaten is werkzaam als advocaat bij NautaDutilh.

Mr. J.S. Polderman
Mr. J.S. Polderman is werkzaam als advocaat bij NautaDutilh.
Artikel

Het Cartesio-arrest en re-incorporatie binnen de Europese Unie

Trefwoorden re-incorporatie, zetelverplaatsing, cartesio, juridische fusie
Auteurs Mr. R.B. van Hees
SamenvattingAuteursinformatie

    Ingevolge het Cartesio-arrest mogen lidstaten beperkingen stellen aan de mogelijkheden voor naar hun recht opgerichte vennootschappen om de zetel te verplaatsen naar een andere lidstaat met behoud van rechtspersoonlijkheid naar het recht van de lidstaat van oprichting. Het beletten van een vennootschap om haar zetel grensoverschrijdend te verplaatsen met wijziging van het toepasselijke recht (re-incorporatie kan wél een op grond van artikel 43 EG-Verdrag niet-toegestane beperking van de vrijheid van vestiging vormen. Re-incorporatie is sinds enkele jaren mogelijk door middel van een grensoverschrijdende juridische fusie. Het Cartesio-arrest lijkt re-incorporatie via een grensoverschrijdende zetelverplaatsing mogelijk te maken.


Mr. R.B. van Hees
Mr. R.B. van Hees is werkzaam als advocaat bij NautaDutilh.
Artikel

De short selling-maatregelen nader belicht

Trefwoorden short selling, marktmisbruik, Autoriteit Financiële Markten, marktregulering, effectenhandel
Auteurs Mr. drs. D. Dorst en Mr. G.H. van Swieten
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage behandelt de beperkende maatregelen die de AFM eind 2008 nam ten aanzien van short selling. Hiervoor wordt eerst een introductie gegeven over de werking, juridische basis en risico’s van short selling. Vervolgens worden de door de AFM genomen maatregelen en bijbehorende wetgeving chronologisch besproken. Als laatste worden ten aanzien van de juridische basis, effectiviteit en internationale werking van deze maatregelen enige kanttekeningen geplaatst.


Mr. drs. D. Dorst
Mr. drs. D. Dorst is werkzaam als advocaat bij Clifford Chance.

Mr. G.H. van Swieten
Mr. G.H. van Swieten LLM is werkzaam als advocaat bij Clifford Chance.
Artikel

Numico: uitstel van publicatie van koersgevoelige informatie gerechtvaardigd?

Trefwoorden koersgevoelige informatie, openbaarmaking, uitstel, Numico, Danone
Auteurs Mr. A.F. Vermeer
SamenvattingAuteursinformatie

    Naar aanleiding van de uitspraak van de voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam van 3 september 2008 wordt ingegaan op de plicht om koersgevoelige informatie openbaar te maken en de mogelijkheden om openbaarmaking uit te stellen. Er wordt vooral aandacht besteed aan de volgende aspecten van de uitspraak: het moment van ontstaan van koersgevoelige informatie, de invulling die de voorzieningenrechter geeft aan de toepasselijke voorwaarde van uitstel, in het bijzonder de koppeling die daarbij wordt gemaakt met de insiderlijst. Hierbij wordt verwezen naar de eerder in de literatuur verschenen commentaren. Daarnaast wordt ingegaan op de wijziging van de toepasselijke voorwaarde van uitstel met de invoering van het Besluit uitvoeringsrichtlijn transparantie uitgevende instellingen. Tot slot worden enkele aanbevelingen geformuleerd voor de praktijk.


Mr. A.F. Vermeer
Mr. A.F. Vermeer is werkzaam als advocaat bij Stibbe.
Artikel

Pandrecht op een commanditair belang of een lidmaatschap van een coöperatie

Trefwoorden pandrecht, stemrecht, lidmaatschap, coöperatie, commanditaire vennootschap
Auteurs Mr. H.A. Schuurman
SamenvattingAuteursinformatie

    Sinds tijden bestaat er om fiscale redenen belangstelling voor het gebruik van een commanditaire vennootschap als (tussen)houdstermaatschappij. Sinds enkele jaren heeft de coöperatie eveneens aan populariteit gewonnen. Ook hier spelen fiscale motieven een rol, bijvoorbeeld voorkoming van de heffing van dividendbelasting. De populariteit van beide als houdstermaatschappij, in combinatie met een steeds vaker geuite wens van financierende banken om ook de belangen in de (tussen)houdstermaatschappij verpand te krijgen, betekent dat verpanding van belangen in een commanditaire vennootschap of coöperatie vaker voorkomt. Het relatief onbekende artikel 3:247 BW lijkt met zo veel woorden de mogelijkheid te bieden dat een lidmaatschap van een coöperatie (indien verpandbaar) wordt verpand met overgang van stemrecht. Het is op goede gronden te verdedigen dat hetzelfde artikel eveneens de mogelijkheid biedt om de vermogensrechten onder een overeenkomst van vennootschap te verpanden met overgang van het bijbehorende stemrecht, mits dat in de overeenkomst van vennootschap ook aldus is voorzien. Op deze wijze heeft de keuze voor een commanditaire vennootschap of een coöperatie in een groepsstructuur geen negatieve invloed op de praktische verpandbaarheid van de belangen daarin.


Mr. H.A. Schuurman
Mr. H.A. Schuurman is werkzaam als advocaat bij Loyens & Loeff.