Cover_large
Rss

Vennootschap & Onderneming

Meer op het gebied van Ondernemingsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2012 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Vermogensscheiding bij premiepensioeninstellingen

Trefwoorden premiepensioeninstelling, afgescheiden vermogen, rangregeling, vermogensscheiding, pensioenbewaarder
Auteurs Mr. R.K.Th.J. Smits
SamenvattingAuteursinformatie

    De premiepensioeninstelling ligt onder vuur vanwege kritiek op de wettelijke regeling ten aanzien van vermogensscheiding. Het is van belang voor het (internationale) succes van dit nieuwe type pensioenuitvoerder dat alle onduidelijkheden over het al dan niet afgescheiden vermogen verdwijnen.


Mr. R.K.Th.J. Smits
Mr. R.K.Th.J. Smits is werkzaam als advocaat bij Clifford Chance in Amsterdam.
Artikel

Indirecte onteigeningen in het internationaal investeringsrecht

Trefwoorden onteigening, indirecte onteigening, police powers, bilateraal investeringsverdrag, investeringsrecht
Auteurs Mr. S. Rezai
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage bespreekt de auteur enkele factoren die van belang zijn bij de vaststelling van een indirecte onteigening in het internationaal investeringsrecht. De auteur concludeert dat deze vaststelling een lastige – met onduidelijkheden doordrongen – exercitie is.


Mr. S. Rezai
Mr. S. Rezai is werkzaam als advocaat bij Loyens & Loeff te Rotterdam in de praktijkgroep ondernemingsrecht en adviseert tevens – onder leiding van mr. Gerard Kreijen – over investeringsrecht en investeringsbescherming.
Artikel

Introductie van een meldingsplicht voor synthetische kapitaalbelangen in uitgevende instellingen per 1 januari 2012

Trefwoorden synthetische belangen, delta adjusted, meldingsplicht, drempelwaarde, cash settled
Auteurs Mr. Ico Jalink
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage bespreekt de auteur de wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met de introductie van een meldingsplicht voor bepaalde cash settled instrumenten. Tevens wordt de door de AFM aangekondigde ‘beleidsregel aangaande de methodiek voor het berekenen van aandelen waarop financiële instrumenten betrekking hebben en de meldingsplicht bij indices en mandjes’ besproken. De auteur plaatst na een bespreking van de meldingsregeling voor cash settled instrumenten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk een kanttekening bij de keuze van de AFM voor een delta adjusted calculatiemethode.


Mr. Ico Jalink
Mr. Ico Jalink is werkzaam als advocaat bij Allen & Overy te Amsterdam.
Artikel

Winstreservering door meerderheidsaandeelhouders en de grenzen van artikel 2:8 BW

Trefwoorden winstreservering, meerderheidsaandeelhouder, minderheidsaandeelhouder, redelijkheid en billijkheid, artikel 2:15 BW
Auteurs Mr. M. Schönau
SamenvattingAuteursinformatie

    In welke gevallen is een besluit van een meerderheidsaandeelhouder tot dividendreservering in strijd met de eisen van de redelijkheid en billijkheid van artikel 2:8 BW? In deze bijdrage bespreekt de auteur het arrest van het Hof Amsterdam inzake VEB c.s./KLM c.s. van 15 november 2011 en plaatst dit binnen het kader van de bestaande jurisprudentie van de gewone rechter en de Ondernemingskamer op het gebied van dividendbeleid.


Mr. M. Schönau
Mr. M. Schönau is werkzaam als advocaat bij Stibbe.