13882066_covr
Rss

Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Het meten van onderpresteren bij whiplashslachtoffers

Veelbelovend maar juridisch lastig te vertalen

Trefwoorden whiplash, symptoomvaliditeitstesten, symptoomvaliditeit, onderpresteren
Auteurs Dr. A.A. Vendrig
SamenvattingAuteursinformatie

    In whiplashzaken worden door medisch deskundigen expertiseonderzoeken uitgevoerd bij het slachtoffer om de ongevalsgevolgen in kaart te brengen. Neuropsychologisch onderzoek is een van de verschillende soorten expertiseonderzoek die geregeld bij whiplashslachtoffers worden uitgevoerd. Sinds enkele jaren zien we een gestage opmars van zogenoemde ‘symptoomvaliditeitstesten’ in neuropsychologische expertises van whiplashslachtoffers. Een andere term die in dit verband gebruikt wordt, is ‘onderpresteren’. In deze bijdrage zal nader worden ingegaan op wat nu symptoomvaliditeitstesten inhouden, wat de reikwijdte ervan is, en zal getracht worden een antwoord te vinden op de volgende vragen: kan onderpresteren ook een gevolg zijn van klachten zoals pijn en vermoeidheid? Zegt onderpresteren iets over de betrouwbaarheid van de onderzochte? Hoe wordt onderpresteren eigenlijk vastgesteld? Zegt onderpresteren iets over de neiging om klachten te overdrijven?


Dr. A.A. Vendrig
Dr. A.A. Vendrig is klinisch psycholoog en werkzaam in Gezondheidscentrum Vledder en Gezondheidscentrum ‘De Wissel’ in Noordwolde en als hoofddocent diagnostiek verbonden aan RINO Noord-Holland (postdoctoraal opleidingsinstituut voor beroepen in de GGZ).
Artikel

Effect deelgeschilprocedure veel groter dan zichtbaar aan alleen het aantal uitspraken

Trefwoorden deelgeschilprocedure, onderhandelingen, schikking, BGK, ASP-staffel
Auteurs Mr. A.J. Van en Mr. A.J. Akkermans
SamenvattingAuteursinformatie

    Veel deelgeschillen eindigen in een minnelijke regeling of worden om andere redenen ingetrokken voordat het tot een uitspraak komt. Daarnaast is de enkele mededeling dat een deelgeschil wordt overwogen vaak al voldoende om beweging in het standpunt van de wederpartij te krijgen. In deze bijdrage worden de uitkomsten van een enquête besproken die bevestigen dat de betekenis van de deelgeschilprocedure voor de buitengerechtelijke praktijk veel groter is dan alleen de uitspraken zouden kunnen doen vermoeden. Reeds door de loutere mogelijkheid om een deelgeschilprocedure te starten lijken partijen in een gelijkwaardiger positie ten opzichte van elkaar zijn komen te staan.


Mr. A.J. Van
Mr. A.J. Van is advocaat te Amsterdam en senior onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is verbonden aan het Interfacultair samenwerkingsverband Gezondheid en Recht (IGER) van VU en VU medisch centrum.

Mr. A.J. Akkermans
Prof. mr. A.J. Akkermans is hoogleraar privaatrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is verbonden aan het Interfacultair samenwerkingsverband Gezondheid en Recht (IGER) van VU en VU medisch centrum.
Artikel

Pandora geëvalueerd

Een interview met mr. Francie Peters, directeur van CED Mens, over het Pandora-project

Trefwoorden evaluatie, Pandora-project, alternatieve schadeafwikkeling, whiplash, letselschade, Q-consult
Auteurs Mevrouw mr. H.M. Storm
SamenvattingAuteursinformatie

    In de bijdrage wordt mevrouw mr. Francie Peters, een van de initiatiefneemsters van het Pandora-project en directeur van CED Mens, geïnterviewd over het verloop van het Pandora- project en de resultaten ervan. In dit project is een alternatieve schadeafwikkeling ontwikkeld voor niet-objectiveerbaar letsel zoals whiplash. De resultaten van deze manier van letselschade afwikkelen zijn thans onderzocht door Q-consult en gepubliceerd. Het totaal aan zaken die in dit project werden afgewikkeld, voldeed niet geheel aan de verwachtingen. Desondanks kan uit de evaluatie de conclusie worden getrokken dat het project op een aantal kritische factoren, zoals cliënttevredenheid en transparantie van de kosten, voldoende tot goed scoort. Mr. Peters hoopt dat het project gelet op de gemeten resultaten navolging krijgt van de betrokkenen in de branche.


Mevrouw mr. H.M. Storm
Mevrouw mr. H.M. Storm is advocaat bij de afdeling Rechtshulp van de ANWB.
Jurisprudentie

Aansprakelijkheid voor (letsel)schade van een zzp’er

Trefwoorden artikel 7:658 lid 4 BW, zzp’er, arbeidsovereenkomst, opdrachtovereenkomst, gezagsverhouding
Auteurs Mr. H. Lebbing en Mevrouw mr. A. van der Veen
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze noot onder drie arresten van het Hof Amsterdam bespreken de auteurs de discussie omtrent de aansprakelijkheid van een opdrachtgever voor (letsel)schade van een zzp’er. In dat kader wordt – onder meer – ingegaan op de achterliggende (beschermings)gedachte van artikel 7:658 BW en de invoering van lid 4. Dit leidt tot de conclusie dat de wetgever met de invoering van lid 4 vooral heeft beoogd bescherming te bieden aan ‘werkenden’ met wie de inlener zelf geen arbeidsovereenkomst heeft gesloten, maar in feitelijke zin wel een arbeidsrelatie onderhoudt. Hierop wordt de vraag beantwoord of de zzp’er – gelet op zijn onafhankelijke status – een beroep op lid 4 toekomt.


Mr. H. Lebbing
Mr. H. Lebbing is partner bij Houthoff Buruma te Rotterdam.

Mevrouw mr. A. van der Veen
Jurisprudentie

Aansprakelijkheid dieren, bedrijfsmatige gebruiker en profijt trekken

Trefwoorden artikel 6:181 BW, paard Loretta, gebruik van een dier, aansprakelijkheid, functioneel verband
Auteurs Mr. F.E. Keijzer en Prof. mr. F.T. Oldenhuis
SamenvattingAuteursinformatie

    Een 10-jarig meisje loopt in een manege letsel op door een trap van een paard. De eigenaar heeft het ter belering ondergebracht bij de manege om het zadelmak te maken. De gelaedeerde spreekt enkel de bezitter aan. Rechtbank, hof en Hoge Raad achtten niet artikel 6:179 BW, maar artikel 6:181 BW exclusief van toepassing.Hoge Raad: voor de toepassing van artikel 6:181 BW is vereist dat de bedrijfsmatige gebruiker profijt trekt. Niet van belang is of hij tevens bezitter is noch of hij het dier duurzaam gebruikt. Of het doel waarvoor het dier werd gebruikt bijna is bereikt, is evenmin van belang. Aansprakelijkheid ex artikel 6:181 BW berust niet op de wil van personen, maar op de wet.


Mr. F.E. Keijzer
Mr. F.E. Keijzer is advocaat ondernemingsrecht en gezondheidsrecht te Nijmegen.

Prof. mr. F.T. Oldenhuis
Prof. mr. F.T. Oldenhuis is universitair hoofddocent vakgroep privaatrecht en notarieel recht; tevens bijzonder hoogleraar religie en recht, Rijksuniversiteit Groningen.